Понеделник, 20 Ноември 2017
 
   
     
 

ХЕРБАЛАЙФ   HERBALIFE

Програмата за клетъчно хранене на Herbalife - отслабване, напълняване без гладуване

Римски терми - Варна

НАЙ-ГОЛЕМИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

Античното име на Варна е Одесос. През 15 г. от н. е. Одесос е включен в Римската империя, в провинция Мизия, и става нейното главно пристанище.

Запазва обаче относителна самостоятелност в управлението си – правото да сече собствени бронзови монети (до средата на ІІІ в.) и да няма римски гарнизон.

Намиращите се в югоизточната част на съвременния град Варна, Римски терми (бани) на древния Одесос са едни от най-запазените архитектурни паметници от римската епоха в България (І-ІV в.). Изграждането им се отнася към края на ІІ в. Това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров с площ от около 7 000 кв. м. Предполага се, че височината на сводестите конструкции е била не по-малко от 20 м. Просъществувала е до края на III век.


АРХИТЕКТУРАТА

Дебелите й стени са строени по специфична технология, редуваща каменен зид и пет-шест реда плътни глинени тухли. Вътрешните стълби и сводовете на вратите са оформени от огромни каменни блокове, а на места все още личат фрагменти от великолепни мозайки. Те, заедно с декоративните мраморни фрагменти, колоните и капителите, говорят за пищната декорация, с която е била украсена сградата. Вероятно в тях или непосредствено до тях е имало светилище на божествата Асклепий и Хигия и на Херакъл, a край сградата се издигали мемориални надписи и статуи на заслужили граждани на Одесос.


ДРЕВНИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

Преминавайки през просторни зали, създаващи естествена бариера пред студения въздух, посетителите на баните са влизали в огромна зала, наречена балестра - тя е била своеобразен център, в който гражданите на Одесос се събирали, за да обсъждат важни проблеми на обществения живот. Изключителен интерес и до днес представлява отоплителната система, свързана с двойния под и специалните кухини, които отвеждали някога топлия въздух чак до покривната конструкция на термите.


ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ

В онова време са широко популярни спортът и гладиаторските борби. През 242 г. Одесос е посетен от император Гордиан ІІІ (238–244 г.), в чиято чест са представени спортни игри и са отсечени специални емисии бронзови монети.

В средата на ІІІ в (249–251 г.) през р. Дунав на Балканите многократно нахлуват готски племена и техни съюзници. Те опустошават провинциите Горна и Долна Мизия, и Тракия, разрушават редица градове. Одесос остава почти незасегнат, но голямата разруха на селищата и икономиката в региона му причиняват силен упадък.


ЛИТЕРАТУРА:
Мирчев, М. и др. Варна през вековете, 1960
Стоянов, Петър. Варна през древността, 1998
Георгиев, П. Римски терми, 1984

Източник: Регионална библиотека "Пенчо Славейков" Варна

 

 

Забележителности - Варна

  Етнографски музей Варна
  Археологически музей Варна
  Аладжа манастир Варна
  Катедрален храм Варна
  Римски терми Варна
  Побити камъни
  Нос Галата Варна
  Градски часовник Варна
  Драматичен театър Варна
  Куклен театър Варна
  Историко-етнографският комплекс - Прабългарско селище Фанагория
  Обсерватория Варна
  Аквариум Варна
  Делфинариум Варна
  Морската градина  Варна
  Пристанище Варна
  Железопътна гара Варна
 
Валутите:
1.65819 2.1881
 
Времето във Варна:
Температура: 05°
Влажност: 81 %
Вятър: 20.9 км/ч, СЗ
Атм. налягане: 1012 hPa
София 04°
Пловдив 06°
Бургас 05°
 

 

 

 

 
 

 
За контакти:office@ida.bg Условия за реклама HERBALIFE Изработване на уеб страници

Copyright © 1998-2009 Studio IDA All rights reserved.