Петък, 20 Октомври 2017
 
   
     
 

ХЕРБАЛАЙФ   HERBALIFE

Програмата за клетъчно хранене на Herbalife - отслабване, напълняване без гладуване

Обсерватория Варна

Варненската обсерватория
В началото на 30-те години е била построена каменна вила в Морската градина. През 1926 г. точно в тази вила се е състоял и първият концерт, от който тръгва традицията на световния фестивал “Варненско лято”.

После дълги години тя пустее, преди в нея да бъде инсталиран малък телескоп. Всичко започва с реконструкцията на тази стара сграда. Проекта е на покойния вече арх.Камен Горанов, който убеждава тогавашния кмет Николай Бояджиев да се построи нещо “по-мащабно”.

Съвсем случаен, но решителен тласък на идеята дава и световния конгрес по астронавтика във Варна, единствения подобен форум, проведен в несоциалистическа страна. Строителството започва през 1963 г. На 22 май 1968 г. в сградата е открит, първият в България астрономически комплекс, включващ обсерватория, планетариум и кула.

Оттогава до днес той носи името на Николай Коперник, чиято фигура посреща посетителите още на входа. Автори на пластиката са проф. Лъчезар Далчев и П.Атанасов. Когато строителството стига до 3-тия етаж идва идеята да се направи планетариум. Правят го в съседство на незавършения още строеж. Но понеже никой в България не е виждал на живо токова нещо, го правят по картинка от Большая советская енциклопедия. Избират си произволни пропорции – зала с диаметър 10 метра и височина 2,5 метра. Типично по български, след това работна група, оглавявана от известният варненски физик Николай Петров, отива в Одеса за да види техния планетариум. Нямам идея как са реагирали, след като за подобно нещо стените трябва да са по-ниски, но не повече от 1,40 м. Не се стига до разрушаване, но във варненския планетариум апаратът някак необичайно е монтиран на висок подиум, за да може да снижи хоризонтът.

Апаратът се нарича просто малък планетариум /Kleinplanetarium/ , модел 1936 г. Изработен е във времето, когато Германия е в стихията си. Той се управлява от пулта на лектора и проектира небосвод с 5500 звезди. Друг уред показва как би изглеждала Слънчевата система от разстояние 5 милиарда километра. Идва ред задачата двете сгради - на обновената обсерватория и планетариума, да се обединят. Тогава арх.Горанов проектира топла връзка. С това нестандартно решение от птичи поглед покривът на сградата и куполът на обсерваторията наподобява модела на космическия кораб “Восток”.

Кулата е замислена с класически пилон, на върха на който са кацнали спътник и кой знае защо…..символът на атома. При посещението си в Одеса, ентусиастите са видели махалото на Фуко, като до момента не намират място в комплекса. Решават в кулата да се монтира махалото, което след няколко маха над розата на ветровете показва, че Земята се върти около оста си. Това за Балканския полуостров е уникално като идея. Движението на махалото посетителите наблюдават в малка зала под кулата. Дискът виси на нишка с дължина 17,6 м. и се движи в амплитуда от около 2 м. За географската ширина на Варна завъртането на равнината на люлеене в резултат на земното въртене около оста е 10°03`


 

Забележителности - Варна

  Етнографски музей Варна
  Археологически музей Варна
  Аладжа манастир Варна
  Катедрален храм Варна
  Римски терми Варна
  Побити камъни
  Нос Галата Варна
  Градски часовник Варна
  Драматичен театър Варна
  Куклен театър Варна
  Историко-етнографският комплекс - Прабългарско селище Фанагория
  Обсерватория Варна
  Аквариум Варна
  Делфинариум Варна
  Морската градина  Варна
  Пристанище Варна
  Железопътна гара Варна
 
Валутите:
1.65272 2.17762
 
Времето във Варна:
Температура: 12°
Влажност: 100 %
Вятър: 7.6 км/ч, З
Атм. налягане: 1017 hPa
София 05°
Пловдив 08°
Бургас 10°
 

 

 

 

 
 

 
За контакти:office@ida.bg Условия за реклама HERBALIFE Изработване на уеб страници

Copyright © 1998-2009 Studio IDA All rights reserved.