Петък, 20 Октомври 2017
 
   
     
 

ХЕРБАЛАЙФ   HERBALIFE

Програмата за клетъчно хранене на Herbalife - отслабване, напълняване без гладуване

Историко-етнографският комплекс
Прабългарско селище Фанагория

Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната.

Адрес на музея:
гр. Варна, кв. Аспарухово, Аспарухов парк

Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите.

Предстои изграждането на II етап от комплекса, който ще пресъздаде максимално автентично обстановката в първата българска столица от VIIIв.

На посетителите се предлагат екскурзоводска беседа, посещение на юртите и занятчийския център, стрелба с лък, информационна дипляна и множество сувенири - копия на страинни предмети.

Вечерната програма освен това вкючва изключително интересен и динамичен конен спектакъл, пресъздаващ прабългарският празник на конете и младите воини. Ще видите висша езда, конни каскади, учебен бой, учебен бой, ханът на българите, гаданията на шамана и молитвата му към древнобългарския бог Тангра.

Ще разгледате страинни облекла и въоръженив, ще се снимате на ханския трон и с участнците в спектакъла.


Демонстративен конен спектакъл

Сценарий: Александър Чакъров
Постановка : Тодор Мацанов


I част: Бойният стан на българите посреща с мир скъпи чуждоземни гости. Вратите на крпостта се отварят широко. Канът прием гостите в своята юрта. Тук те виждат кожи на редки животни, скъпи оръжия, бойни и ловни трофеи. Силата, щедростта и богатството на българския владетел блесват с цялото си великолепие.

След това гостите посещават шатрата на Колобъра, първожреца на племето, който единствен от простосмъртните общува с великия бог на древните българи – Тангра бога на вечното и непобедимо слънце. Виждат и шатрата на Великия боил – предводителя на Българската конница, към която са изпитвали страхопочитание народите от Памир до Панония. Канските гости се запознават със занаятчийските работилници, ковачница, грънчарница, тъкачница. Сами се уверяват в качеството на българските оръжия и красотата на изработваните предмети, неподражаеми по стил, самобитност и светоусещане.

II част: Гостите имат възможност да присъстват на празненството посветено на древния български празник – пролетния преглед на българската конница. Приветствани от Кана и Колобъра, майстори ездачи полетяват в главоломна надпревара, демонстрирайки великолепните си коне, бойни и ездачески умения.

III част: Чуждоземните пратеници са свидетели на най-свещения ритуал в историята на българските племена – посвещаване във воинско звание и връчване на бойния колан. Той символизира превръщането на младежите в мъже-воини. Чрез този ритуал се предава отговорността за съдбата на народа и държавата от едно поколение на друго. Колобърът изпълнява ритуален танц, призовавайки Тангра да бди над българското племе.

IV част: канът кани сънародниците и гостите си на всенародно веселие. Следва празник с музика и танци, конни игри и стрелба с лъкове и копие. В този празник могат да участват всички гости на селището.


Източник: http://www.bulgarian-tourism.com/fanagoria/

 

 

Забележителности - Варна

  Етнографски музей Варна
  Археологически музей Варна
  Аладжа манастир Варна
  Катедрален храм Варна
  Римски терми Варна
  Побити камъни
  Нос Галата Варна
  Градски часовник Варна
  Драматичен театър Варна
  Куклен театър Варна
  Историко-етнографският комплекс - Прабългарско селище Фанагория
  Обсерватория Варна
  Аквариум Варна
  Делфинариум Варна
  Морската градина  Варна
  Пристанище Варна
  Железопътна гара Варна
 
Валутите:
1.65272 2.17762
 
Времето във Варна:
Температура: 12°
Влажност: 100 %
Вятър: 7.6 км/ч, З
Атм. налягане: 1017 hPa
София 05°
Пловдив 08°
Бургас 10°
 

 

 

 

 
 

 
За контакти:office@ida.bg Условия за реклама HERBALIFE Изработване на уеб страници

Copyright © 1998-2009 Studio IDA All rights reserved.