Понеделник, 20 Ноември 2017
 
   
     
 

ХЕРБАЛАЙФ   HERBALIFE

Програмата за клетъчно хранене на Herbalife - отслабване, напълняване без гладуване

Куклен театър Варна

По силата на съдбата Варненския куклен театър представлява уникално архитектурно съчетание от старата сграда на Евангелистката методистка църква и нова постройка.

Още преди края на турското робство в България идват методистки мисионери от Америка. Те открили много училища. През 1871 г. мисионерите д-р Алберт Лонг и д-р Елиас Рикс заедно с П.Р.Славейков и Христодул Сечанов издават първата Библия на говорим български. По силата на съдбата Варненския куклен театър представлява уникално архитектурно съчетание от старата сграда на Евангелистката методистка църква и нова постройка. Сградата е вписана под № 296 в националния регистър на паметниците на културата. Като църква тя е осветена през 1888 година. За построяването и са направени дарения от чужбина. Камбаната е изпратена като подарък от Америка.

По време на комунизма един ден през 1961 година тя осъмва запечатана. Цялото имущество – пейките, библиите, амвонът, олтарът са изнесени и изхвърлени извън града. Интересно е да се знае, че пейките на катедралния храм “Св.Успение Богородично” са от там. До 1990 г. църквата е била поставена извън закона, въпреки че имат реален акт за собственост на земята, който датира от края на турското робство. Както с повечето отнети по политически причини имоти, и тази сграда първоначално е превърната в склад. В нея са се трупали стоките на фирма “Облекло и обувки”. Вероятно поради силен натиск от страна на Световната методистка църква сградата се превръща във филиал на Археологическия музей. През 80-те години църквата се преустройва на куклен театър. Цялата улица “Драгоман” и част от “Шейново” става комплекс “Знаме на мира”. Той включва цялата църква и задната и част/сегашния музей на куклите, който е бил училище “Антон Страшимиров” в периода преди 9-ти септември/

Новата постройка е проектирана пред 80-те години от архитект Косьо Христов /колегата на който Варна дължи сградите на Фестивалния комплекс и хотел “Черно море”/ От проектите му става ясно, че се е постарал да запази старата църква, а към нея пристроява сцена и административна част. Интересно е, че за строителните работи са наети поляци.

Днес от някогашния комплекс “Знаме на мира” не е останало много. Колкото до старата евангелистка църква, тя вече е неделима част от мястото където се преви изкуство за деца. За времето си това, което се е случило с църквата във Варна, е нещо обичайно. На евангелистката църква в Плевен /по ирония на съдбата и тя куклен театър/ поне беше сложена паметна плоча, на която пише, че в нея се е венчал Георги Димитров /да ония от Лайпциг/ с първата си съпруга.
 


 

Забележителности - Варна

  Етнографски музей Варна
  Археологически музей Варна
  Аладжа манастир Варна
  Катедрален храм Варна
  Римски терми Варна
  Побити камъни
  Нос Галата Варна
  Градски часовник Варна
  Драматичен театър Варна
  Куклен театър Варна
  Историко-етнографският комплекс - Прабългарско селище Фанагория
  Обсерватория Варна
  Аквариум Варна
  Делфинариум Варна
  Морската градина  Варна
  Пристанище Варна
  Железопътна гара Варна
 
Валутите:
1.65819 2.1881
 
Времето във Варна:
Температура: 05°
Влажност: 81 %
Вятър: 20.9 км/ч, СЗ
Атм. налягане: 1012 hPa
София 04°
Пловдив 06°
Бургас 05°
 

 

 

 

 
 

 
За контакти:office@ida.bg Условия за реклама HERBALIFE Изработване на уеб страници

Copyright © 1998-2009 Studio IDA All rights reserved.