Вторник, 17 Октомври 2017
 
   
     
 

ХЕРБАЛАЙФ   HERBALIFE

Програмата за клетъчно хранене на Herbalife - отслабване, напълняване без гладуване

Пристанище Варна

Пристанище Варна Пристанище Варна ЕАД е държавна компания, чиято структура включва две съставни пристанища:
  • Варна Изток
  • Варна Запад

История

Историята на пристанище Варна започва през VI в. пр.н.е., когато гръцки колонисти основават древното селище Одесос - процъфтяващ град-полис в пределите на земите на траките, а по късно под властта на Рим и Византия.

VII в. - Градът е включен в пределите на новосъзадената българска държава. По същото време от славяните получава днешното си име Варна.

ХIII - ХIV в. - Варна е главно пристанище на Търновското царство и Добруджанското деспотство. Извършва активна търговия с Венеция, Генуа, Флоренция и Константинопол.

ХVI - ХVIII в. - Освен важна военна крепост, благодарение на стратегическото си положение и удобния залив, Варна е най-голямото и оживено черноморско пристанище на Османската империя.

ХIХ в.
1888 г. - Българското правителство взема решение за строителството на Варненското и Бургаското пристанище.

ХХ в.
1906 г. - В присъствието на Княз Фердинанд I, министрите и представители на чуждите легации е открито новото пристанище.
1906 -1909 г. - През този период е прокопан т.нар. Стар канал, свързващ Черно море с Варненското езеро.
1966 г. - Пристанището е разширено с построяването на Кейовия мол А - общо (5 корабни места).
1966 г. - Построена е Морска гара, пътническият терминал.
1974 г. - Влиза в експлоатация пристанище Варна-Запад.
1976 г. - Завършен е дълбоководния канал море-езеро (Канал №1), откриващ пътя на дълбокогазещи кораби към Пристанище Варна-Запад. През тази година е създаден и Пристанищен комплекс-Варна. В него са включени пристанищата Варна-Изток, Варна-Запад, Тец-Варна, Балчик и Каварна.
В края на 80-те товарооборотът достига 8,5 млн. т. В основата на това е активната търговия със Съветския съюз и стабилните показатели на българския износ.
90-те години бележат спад и нестабилност на товарооборота, начало на реформи и преструктуриране на Варненското пристанище.
1999 г. - Започва тенденция към повишаване на товорооборота и модернизация на пристанище Варна.
1999 г. - Приет е Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България. Законът създава условия за навлизането на частни инвестиции и концесионери в българските пристанища.

ХХI в.
2001 г. - Смесеното дружество "Ойлтанкинг България" АД построява терминал за течни химически продукти на територията на пристанище Варна-Запад.
2006 г. - Концесията на пристанищен терминал Балчик влиза в сила на 25 май в полза на "Порт Балчик" АД за срок от 25 години. Това е първата реализирана концесия на българско морско пристанище.Пристанище Варна - Изток

Варна-Изток е разположено навътре във Варненския залив, само на 1 км от центъра на града. Тук се намира административната централа на "Пристанище Варна" ЕАД, а в непосредствена близост са Митницата, Жп гара и управлението на Националния морски превозвач – Параходство БМФ. Пристанище Варна-Изток има отлични шосейни и жп връзки, а международното летище "Варна" се намира на 10 км от града.

Преди всичко Варна-Изток е оперативната връзка в логистичната верига канал-река-море за транзитния трафик към/от Централна Европа и дунавското пристанище Русе. Главния отсек на тази връзка се явява железопътния отсечка Русе-Варна.

Пристанище Варна-Изток е основната врата за българския износ на зърнени храни и едно от най-оживените контейнерни пристанища в страната. Тук се намира единствения пътнически терминал (Морска гара) по цялото протежение по море между Инстанбул и Одеса. Особена черта на Варна-Изток е многоцелевото използване на кейовете. Всички корабни места, освен пасажерските, се използват за претоварването на различни товари – генерални, захар, метали, скрап, меласа, които са типични за Варна-Изток.

СКЛАДОВА БАЗА

Неразделна част от структурата на Варна-Изток е Складова база, извесна още като "Сухото пристанище". То е обособена единица с лицензиран режим на митическо складиране. Отдалечено на 5 км от пристанището, на обща площ от 13 декара, то притежава 6 магазии с идентична структура и капацитет. Складова база се използва за съхранение на всички видове зърнени храни, какао и генерални товари.


ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ

Корабни места: 14
Максимална дълбочина: 11,30 м
Обща дължина на кея: 2 378 м
Открити складови площи: 49 800 м2
Складове: 41 500 м2


СЪОРЪЖЕНИЯ

Портални кранове: 28 с товароподемност до 32 т
Портейнер: 1 с товароподемност до 30,5 т
Ричстакери: 2
Жп разтоварище за зърно
Кейова естакада за товарене на зърно
Разтоварваща естакада за меласа


Пристанище Варна-Запад

Пристанище Варна-Запад е най-модерното и перспективно на северния български бряг. Разположено на 30 км западно от град Варна, на западния бряг на Белославското езеро. Непосредствената близост на Варна-Запад до девненските химически заводи , позволява ефективна обработка на товарите по директната схема завод-кораб. Портът притежава съвременни технологични линии за претоварване на сода, хим.торове, цимент, въглища, руди, фосфорити, кварцов пясък и течни химикали. Всички корабни места и магазии са свързани с националната железопътна мрежа.

Повечето от кейовете в пристанище Варна-Запад са многофункционални и се използват за различни генерални товари: сода, хим.торове, цимент в торби и биг-бегси, метали, оборудване, дървен материал и др. За обработката на изключително тежки товари и палети пристанището разполага със 100 т мобилен кран. Три магазии – 3, 5 и 6 с обща площ 30 000 м2 са обичайното място за съхранение на генерални товари в пристанището.

ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ

Корабни места: 18
Максимална дълбочина: 11 м
Обща дължина на кея: 3 223 м
Открити складови площи: 191 000 м2
Складове: 27 000 м2

СЪОРЪЖЕНИЯ

Портални кранове: 27 с товароподемност до 16 т
Портейнери: 2 с товароподемност до 35 т
Мобилен кран: 1 с товароподемност до 100 т
Ричстакери: 2
Гумено-лентови транспортьори: 3
Мобилни гумено-лентови транспортьори: 2 системи
Корабни товарни машини за насипна сода и торове: 2 броя
Претоварна естакада за сярна киселина

 


Източник: Пристанище Варна

 

 

Забележителности - Варна

  Етнографски музей Варна
  Археологически музей Варна
  Аладжа манастир Варна
  Катедрален храм Варна
  Римски терми Варна
  Побити камъни
  Нос Галата Варна
  Градски часовник Варна
  Драматичен театър Варна
  Куклен театър Варна
  Историко-етнографският комплекс - Прабългарско селище Фанагория
  Обсерватория Варна
  Аквариум Варна
  Делфинариум Варна
  Морската градина  Варна
  Пристанище Варна
  Железопътна гара Варна
 
Валутите:
1.65706 2.20368
 
Времето във Варна:
Температура: 19°
Влажност: 60 %
Вятър: 13.3 км/ч, И
Атм. налягане: 1024 hPa
София 20°
Пловдив 21°
Бургас 18°
 

 

 

 

 
 

 
За контакти:office@ida.bg Условия за реклама HERBALIFE Изработване на уеб страници

Copyright © 1998-2009 Studio IDA All rights reserved.