Помело – за по-силна имунна система
26-01-2018 | Източник:
|
|
Помелото е един от цитрусовите плодове на нашия пазар, който доскоро бе непознат за много българи. |
Различните му сортове приличат на голям портокал или грейпфрут, но по вкус са съвсем различни. Плодът расте на дърво и в Китай се смята за витаминозно средство, помагащо при различни състояния.
Екзотичният плод с нестандартни размери се използва за имуностимулант и е чудесен за консумация през зимата, когато тялото ни е атакувано от различни вируси. Това се дължи на неговата хранителна стойност - витамините С, В12, А, В6, калий, желязо, магнезий, диетични фибри. Смята се, че помелото, което расте на дърво, узрява най-добре през февруари. Тогава концентрацията на полезни вещества в него е най-голяма.
Ето 7 ползи на помелото за здравето: Укрепва имунитета
Всеки плод съдържа приблизително 600 % от нашите ежедневни нужди от витамин С. Тъй като помелото е доста голямо дори след като обелим дебелата му кора, то може да се раздели на няколко порции в зависимост от размера му. То е основен източник на аскорбинова киселина и в Югоизточна Азия се смята за средство номер едно за подсилване на имунната система. Витамин С действа като антиоксидант, който увеличава активността на белите кръвни клетки и атакува свободните радикали, причиняващи проблеми в тялото. Помага да се преодолеят инфекциите, които водят до настинки, кашлица, треска или по-сериозни вирусни и бактериални инфекции.
Подпомага храносмилането
Повечето плодове съдържат големи количества влакна, като помелото не е изключение от тях. Пулпата му съдържа около 25% от препоръчителния дневен прием на фибри. Те насърчават храносмилането и елеминират проблеми като запек и диария. Голямото количество влакна обвива изпражненията и спомага за по-лесното им предвижване през храносмилателния тракт. Също така те стимулират отделянето на стомашни сокове, които разграждат сложните протеини, които са по-трудно смилаеми. Регулира кръвното налягане
Помелото е много добър източник на минерала калий. Всеки един плод съдържа приблизително 37% от препоръчителния дневен прием. Калият сваля напрежението в кръвоносните съдове, увеличава кръвообращението и притока на кислород. Той пази сърцето от натоварване и намалява риска от атеросклероза, инфаркт и удар.
Предотвратява появата на крампи
Калият в помелото участва и в баланса на течностите в тялото, което има ключова роля за сковаността и мускулни крампи. Когато неговото количество в тялото се понижи, тези проблеми зачестяват.
Грижи се за здравето на костите
Приемът на калий, който се съдържа в помелото, подпомага костната плътност и спомага за усвояването и на други важни минерали за поддържане на здрави кости. Ето защо, консумацията на помело може да предотврати остеопороза.
Кожата сияе с него
Високите нива на витамин С в помелото действат като антиоксиданти, които атакуват опасните свободни радикали. А един от неблагоприятните ефекти, които причиняват свободните радикали, е разграждането на кожата. Това води до нейното преждевременно стареене, образуване на бръчки, фини линии, по-силна пигментация и други.
Топи мазнини Повечето култивирани сортове помело съдържат ензим, който се грижи за изгаряне на мазнините в организма. Той се нарича карнитин палмитоил-трансфераза и не се среща в много храни. Заради него много диетолози добавят помелото като част от различни хранителни режими и диети.
Един от недостатъците на помелото е, че не се препоръчва за консумация при пациенти с високо кръвно налягане, чернодробни и бъбречни заболявания. Причината е количеството на витамин С и калий в плода.
|
|
|
Източник:
|
|
|
Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина
www.bilkov-rai.com
ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката
За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0
388 или ползвайте връзката чрез месинджър. |
|
|
|