Вторник, 21 Март 2023
 

   

Фамилия


Стерилни ли са наистина миялните машини?

29-01-2018  |   Източник:  
Стерилни ли са наистина миялните машини? Сияйността и липсата на петна е белег за чистота, но не и за стерилност. Това е заключението на учени, проследяващи ефекта от измиването на кухненските съдове в миялна машина.

Оказва се, че кухненските съдове продължават да предлагат идеална среда за развитие на микроорганизми дори по време на престоя си в миялната. А в някои случаи, макар и измити, ги изкарваме с повече микроби по тях, отколкото е имало преди да ги измием.

Миялните машини в домакинството предлагат идеални условия за развитие на бактерии и гъбички. Това доказва научен екип от университет в Любляна, Словения.

Макар и работещи с много гореща вода, миялните не унищожават голяма част от микроорганизмите, заселващи се върху остатъците от храна по съдовете. Попадайки в топла и влажна среда, тези микроби процъфтяват и може да се разпространят върху всички съдове в уреда, а оттам - и в кухнята. Основното средство, което може да ги елиминира, са някои агресивни съставки в измивните препарати, които се ползват в машината. И все пак, рискът за здравето, който тези микроорганизми носят, не е сериозен.

Бактериите и гъбичките, населяващи вътрешността на миялните машини, са основно от видове, които се срещат свободно в повечето кухненски помещения, и с които организмът често се сблъсква, преборвайки ги успешно. При нормални ситуации подобни микроби са опасни единствено за хора с отслабен имунитет.

Анализирайки проби от стотици домакински миялни машини, словенските учени установяват няколко конкретни видове от населяващите ги микроорганизми. Най-често присъстват бактерии от родовете Pseudomonas, Escherichia и Acinetobacter и гъбички от род Candida, Cryptococcus или Rhodotorula. Повечето представители на тези родове са само потенциални патогени и трудно биха провокирали сериозни инфекции у хора с нормално функционираща имунна система.

Провелите проучването учени дават и няколко съвета за максимална безопасност при ползващите миялни машини.

Добре е съдовете, които се поставят за миене, да са добре почистени от хранителни остатъци и да не престояват дълго време в машината преди измиване. Освен това не е препоръчително миялната да се отваря бързо след приключване на работа, докато още не се е охладила. В противен случаи с парата излизат аерозолни частици, които може да разнесат бактериите и гъбичките във въздуха и да заразят хранителните продукти в кухнята.

Данните от проучването в никакъв случай не бива да подценяват предимствата на миялните машини пред миенето на съдовете с домакински гъби. Редица проучвания са доказали, че върху тях може да се заселят някои по-опасни микроби от тези, радващи се на уюта в миялната машина.



Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


ДЖИНДЖИФИЛ
- за имунитет
- за стомаха и червата
- за отслабване
- за по-добър секс
- за стави и сухожилия
- за по-свежа кожа
Прочете повече на www.bilkov-rai.com

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
7 грешки, които допускаме всяка сутрин

Прочетена:   11688

6 неща, които нямат място в спалнята ви

Прочетена:   293

4 опции за кредит за лица с лоша кредитна история

Прочетена:   194858

Любопитни факти за бебетата, родени през юли

Прочетена:   28552

Удавяне. Общи съвети за поведение на родители

Прочетена:   2628

Кога да се замислите за второ дете?

Прочетена:   11418

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Прочетена:   131157

Стерилни ли са наистина миялните машини?

Прочетена:   4066

5 причини да се будите изтощени

Прочетена:   2259

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

Прочетена:   4582

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 285 - Вчера 428 - Общо 6190933 за 9076 дни - Минимум 683 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)