Варненскят портал

Понеделник, 29 Април 2024
 

   

Кулинария


4 перфектни рецепти за домашна лютеница

26-08-2023  |   Източник:  в-к Стандарт
4 перфектни рецепти за домашна лютеница Фина или едросмляна, сладка или люта, във всеки дом се пази поне една рецепта за лютеница, предавана от поколения. Тя е чудесна храна за зимата, когато витамините са дефицит. Приготвянето й е дълъг "ритуал", който може да отнеме повече от ден.
Едросмляна

Продукти: домати - 15 кг зрели и месести, червени чушки - 6 - 7 кг червени месести пиперки, моркови - 1 кг, или по - малко, олио - около 600 - 700 г, захар - 1 ч.ч. или повече (ако искате да е по - сладка), сол - 3 с.л. или на вкус, магданоз - 1 връзка, накълцан, по желание

Приготвяне: Чушките опечете, обелете и почистете от семките и дръжките. Смелете ги през мелачката, а морковите настържете. Доматите предварително почистете и направете на пюре, като също ги смелите през машината, която отделя люспите.

Сложете доматеното пюре да заври в широк съд и прибавете чушките и морковите, заедно с олиото. Може да сложите и всичко на веднъж.

Щом лютеницата заври се бърка непрекъснато, за да не загори. Прибавят се захар и сол на вкус. Накрая, щом е готова се разбърква с магданоза, когато е свалена от котлона.

Домашната едросмляна лютеница се разсипва в буркани, затварят се и се стерилизират за около 30 минути.

 

С мед

Продукти: червени чушки - 3.5 кг, доматено пюре - 400 г, чесън - 1 глава, мед - 80 г, олио - 180 мл, сол - 20 г

Приготвяне: Измийте и почистете чушки от семките и дръжките. След това ги изпечете и когато са готови, ги обелете. Опечените чушки се смилат фино в машинка за месо.

Към тях се добавя нарязаният на ситно чесън, доматеното пюре, меда и солта. Преди да добавите олиото, го загрейте леко и го сипвайте на тънка струя към останалите продукти, като бъркате непрекъснато.

Накрая разпределете сместа в отделни бурканчета, затворете ги добре с капачки и оставете лютеницата са ври за около 15-20 минути.

 

С печени чушки и чесън

Продукти: чушки - 5 кг, домати - 3 кг, моркови - 1 кг, чесън - 1 глава, счукан или пресован, черен пипер - 1 пакетче млян, сол - на вкус, захар - около 100 - 200 г (на вкус), олио - 3 ч.ч. магданоз - 1 връзка, накълцан

Приготвяне: Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семето и дръжките. Смелете ги в мелачка - трябва да станат по-едрички.

Доматите настържете на ренде и ги оставете леко да се отцедят за кратко от течността, за да остане само по-месестата част. Сварете морковите и ги пасирайте.

Смесете доматеното пюре, морковите и чушките в голяма тенджера и добавете чесъна, мления черен пипер, сол на вкус, захар и олиото.

Сложете лютеницата да ври на котлона, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица. Бъркайте бавно в една посока. По желание може да добавите няколко люти чушки, ако искате да ви е по-пикантно.

Щом започне да ври силно, бъркайте по-енергично, за да не пръска навсякъде. Варете лютеницата с печени чушки и моркови докато се сгъсти и лъжицата започне да оставя пътека до дъното.

Свалете готовата лютеница и разбъркайте накълцания магданоз. Разсипете в затоплени бурканчета, затворете ги и ги стерилизирайте за десетина минути.

 

На фурна

Продукти: домати - 3 кг, чушки - 2 кг, червени моркови - 600 г, патладжани - 1 кг, лук - 2 - 3 глави кромид, чесън - 3 - 4 скилидки

Приготвяне: Патладжанът се обелва, нарязва се на парчета, осолява се и се оставя да престои, за да се премахне горчивината. Чушките се почистват от семките и също се нарязват на парчета. Доматите и морковите също се нарязват на големи парчета. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в голяма тава.Поливат се олиото, оцетът, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като от време на време се разбъркват. В края на печенето се до-бавя червен пушен пипер. След като са изпечени зеленчуците, оставяме да изстинат за около 10 мин. и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасираме с пасатор толкова, колкото желаем да е едро или дребно смляна. След това пълним лютеницата в буркани и се стерилизира 10 минути.



Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
6 полезни семена, които да включите в менюто си

Прочетена:   6068

Супа топчета

Прочетена:   6419

4 перфектни рецепти за домашна лютеница

Прочетена:   2468

Най-лесната рецепта за зимнина от домати е ето ТАЗИ.

Прочетена:   19068

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Прочетена:   81728

Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   19867

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   2590

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   5157

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   3037

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   4159

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 114 - Вчера 474 - Общо 6328193 за 9481 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)