Сряда, 17 Октомври 2018
Православен календар

   

Кулинария


5 храни ни стоплят в студеното време

18-12-2017  |   Източник:  Puls.bg
5 храни ни стоплят в студеното време Със застудяването на времето все по-често ще разчитаме на чаша горещ чай, за да се сгряваме. Тази добре позната стратегия обаче има и своите алтернативи сред храните.

В студеното време тялото ни естествено засилва метаболитните процеси и изгарянето на калории за снабдяване с повече енергия, необходима за поддържане на нормалната телесна температура. Има няколко начина да го улесним в този му стремеж и повишеният прием на някои храни е един от тях.

Т.нар. термогенни храни може да осигурят точно това, от което се нуждаем за по-успешно поддържане на телесната температура в студеното време. В началото на есента можем да разчитаме на някои от най-мощните термогенни храни, които зреят именно през този сезон.

Ряпа
Лютивият вкус и бързо усвоимите съставки на този кореноплоден зеленчук ускоряват кръвообращението, включително в периферните зони на тялото и крайниците. Повишеният приток на кръв е естественият механизъм, с който организмът си служи за повишаване температурата в отделните зони на тялото.

Джинджифил
Още един приятно лют хранителен продукт, стимулиращ кръвообращениято. За съжаление, джинджифилът се ползва най-често само като подправка, с което потенциалът му за подпомагане терморегулацията на организма се оползотворява само частично.

Пълнозърнести продукти
Овесените ядки, продуктите от лимец и ръж са богати на т.нар. комплексни, или бавни въглехидрати, които се разграждат и усвояват на порции. Те гарантират постоянен приток на калории и съответно на енергия, необходима за поддържане на постоянната телесна температура.

Кокосово масло
То е богато на наситеми мастни киселини, които обаче не се отлагат в мастните депа на тялото, а се разграждат, отделяйки големи количества енергия, която тялото успешно ползва за регулиране на температурата си.

Фъстъци
От една страна, подпомагат циркулацията на кръвта, а от друга – ускоряват метаболизма. И в двата случая редовната им консумация подпомага образуванеот на топлина в тялото и поддържането на телесната температура.


Всеки човек, който често изпитва тежестта на есенното време и става жертва на хронично студените ръце и крака, може да разчита на повишаване консумацията на посочените термогенни храни като средство, с което да поддържа температурата на тялото си и да се предпазва от простуда.



Източник: Puls.bg
http://www.puls.bg


ВАРНА СИТИ ИНФО
Валутите:
Времето във Варна
Температура:
17°
Влажност: 77 %
Вятър: 9.5 км/ч, И
Атм. налягане: 1019 hPa

София 20°
Пловдив 17°
Бургас 17°
Г. Оряховица 15°
В РУБРИКАТА
Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   14469

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   1014

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   2586

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   218

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   1590

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Прочетена:   1088

Есенен гювеч

Прочетена:   251

Как да изберем агне за празника

Прочетена:   37623

Нарът - еликсирът на Мароко

Прочетена:   6999

Великденски заек "на градус"

Прочетена:   14276

АРХИВ  Архив новини
 

Copyright © 1998-2017  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Уникални посещения: - Днес 297 - Вчера 408 - Общо 34829149 за 7255 дни - Средно дневно 4801 -  Рекорд 6005 на 08.03.2010 (23:57)