Петък, 02 Декември 2022
 

   

Кулинария


7 тайни на перфектния омлет

12-12-2017  |   Източник:  ФАКТИ.БГ
7 тайни на перфектния омлет Няма правило, що се отнася до омлета. Вкъщи може и да сте свикнали на омлет с големина, достатъчен да нахрани цяла армия, с леко загорели краища и напълнен до пръсване с каквото-имаше-в-хладилника.

В ресторант, особено ако клони към френската кухня, обаче ще ни сервират малък, перфектно сгънат, мек и пухкав бледо жълт омлет, в който, ако има плънка, тя най-често е минималистична и от сирене. Има ли правила при правенето на омлета? Не и ясно утвърдени — може да се заиграете с големината, степента на приготвяне, плънката… Но при всички положения има къде да сбъркате, и омлетът вместо в чинията, да свърши в кофата, особено ако…

Не разбивате достатъчно добре яйцата

Ако мислите, че няколко разбърквания с вилицата са достатъчни — ще трябва да се постараете малко повече. Най-добрият омлет става, когато яйцата са разбити добре, така че да няма разлики между жълтъците и белтъците, течността е хомогенна и със светложълт цвят, в идеалния случай — и с леки балончета.

Добавяте мляко

Или каквато и да било течност, в този ред на мисли. В сместа за омлета трябва да има едно-единствено нещо — яйца. Не мляко, вода, сода, сметана… всичко това само ще го направи по-воднист, или по-лигав или пък ще направи по-твърди яйцата.

Прекалявате с количеството

Колкото и да ви се иска с един тиган да нахраните цялото семейство, няма да стане. Идеалният омлет се получава с 2-3 яйца и е в единична доза. За сметка на това, стават бързо, така че няма да прекарате чак толкова повече време на котлона, а резултатът ще е по-добър.

Избирате прекалено голям тиган

Ако не искате омлетът да се разкъса или плънката му да изтече, трябва да съобразите големината на тигана — не повече от 20 см в диаметър за омлет с 2-3 яйца, и задължително с незалепващо покритие.

Не нагласяте температурата правилно

Ако тиганът ви е прекалено горещ, това ще доведе до загоряло дъно на омлета и водниста, полусурова горна част. За да го избегнете, нагласете котлона на средна температура.

Не смеете да го пипнете

Когато изсипете яйцата в тигана, разбъркайте ги няколко пъти с дървена шпатула, така по-голяма част ще има досег с горещата повърхност на тигана. След като яйцата са се постегнали, наклонете тигана настрани, така че частта, която все още е водниста, да се разлее по ъглите за хрупкави краища.

Не мислите за плънката

Когато правите омлет, всичко е въпрос на минути. Така че трябва да подготвите всичко предварително — ако плънката ще е сирене, то трябва да е готово настъргано, а ако ще добавяте зеленчуци — те трябва да са перфектно сготвени. Дали ще е лук, домати, гъби, чушки или спанак — пригответе ги предварително до абсолютна готовност, в противен случай, ако в тях има останала вода, ще разводните и омлета. И не слагайте повече от 2 супени лъжици на омлет, така няма опасност той да се разпадне, когато тръгнете да го сгъвате.

А каква е най-важната тайна за получаване на перфектен омлет?

Качествените яйца, разбира се. Те ще придадат на омлета вкуса, текстурата и цвета, който търсите. Разгледайте и поръчайте яйца от свободно отглеждани кокошки тук.


Източник: ФАКТИ.БГ
https://fakti.bg


ВАРНА СИТИ ИНФО
 


В магазин Билков рай във Варна на ъгъла на бул. Владислав и ул. Д-р Пискюллиев от понеделник до събота от 9.30 до 18.30 или в сайта ни Билков Рай  ще намерите още много природни дарове.
За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
Най-лесната рецепта за зимнина от домати е ето ТАЗИ.

Прочетена:   4712

Вкусно! Лятната яхния на баба ще ви върне в детството

Прочетена:   1336

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Прочетена:   81364

Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   19550

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   2296

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   4849

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   2569

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   3861

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Прочетена:   3277

Есенен гювеч

Прочетена:   1676

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 213 - Вчера 445 - Общо 6142367 за 8967 дни - Минимум 685 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)