Сряда, 13 Декември 2017
Православен календар

   

Кулинария


8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

05-12-2017  |   Източник:  ФАКТИ.БГ
8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит) Рибата е безусловна част от здравословния и пълноценен хранителен режим

С наближаването на един от важните православни празници – Никулден, повечето хора се сещат, че трябва по-чсто да включват риба в менюто си.

Специалистите по хранене препоръчват поне два пъти седмично да хапвате рибни ястия.

Рибата и рибните продукти дават на организма ни редица полезни и незаменими вещества, които се грижат за доброто ни здраве, външен вид и добро настроение.

За да се убедите, че по-често трябва да посягате към морската храна, ви предлагаме 10 причини в подкрепа на рибните ястия.


Богата е на хранителни вещества
Няма нито един вид риба, която да не е богата на важни хранителни вещества — като протеини и разнообразие от витамини и минерали. Колкото по-мазна е една риба обаче, толкова по-добре, защото получавате високи дози от мастноразтворимия витамин D, чиято липса най-силно усещаме през мрачните и студени дни на зимата. Мазните риби са и с много по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са незаменими за правилното функциониране на мозъка и организма като цяло.

Може да намали риска от сърдечен удар и инфаркт
Именно заради високото съдържание на омега-3 в рибата, учените смятат, че редовната й консумация може да подобри здравето на сърцето и да намали риска от сърдечни заболявания. В едно от множеството изследвания по темата, проведено сред 40 000 лекари от САЩ, се установява 15% по-нисък риск от сърдечни заболявания сред тези, които консумират риба поне веднъж седмично.

Може да подобри функцията на мозъка
Не е тайна за никого, че с напредването на възрастта капацитетът на мозъка често намалява. Много изследвания обаче потвърждават връзката между редовната консумация на риба и намаленото увреждане на мозъка вследствие на възрастта. Една от причините може да е свързана със сивата материя в мозъка, тъканта, която свързва невроните, отговорни за обработването на информация и паметта. Изследванията откриват, че хората, които консумират риба веднъж седмично, имат повече сива материя в мозъчните центрове, които регулират емоциите и паметта.

По-щастливи сме с порция риба
Не само защото вкусната и истинска храна ни кара да се чувстваме по-добре. Редовната консумация на риба може да намали риска от поява на депресия — причината отново е в омега-3 мастните киселини, които, освен че имат позитивен ефект върху психичното благосъстояние, могат да подобрят и начина, по който организмът реагира на антидепресантите.

Запълва липсата на слънце
Не е случайно, че мазните риби като сьомгата са ежедневие в храненето на северните народи. Рибата е един от най-богатите източници на витамин D — всъщност само с една порция сьомга си набавяте 100% от необходимата дневна доза.

Грижи се за здравето на очите
Две независими изследвания сред жени в напреднала възраст откриват съответно 42% и 53% по-нисък риск от макулна дегенерация — заболяване, което е основна причина за намаляването на зрението и ослепяването при възрастните.

Спим по-добре
Има много причини за намаленото качество на съня, което е все по-често срещано в напрегнатия съвременен свят. От постоянен стрес до излагането на синя светлина непосредствено преди лягане (като тази от таблета или телефона), но според учените, недостигът на витамин D също може да е водещ фактор. А както вече отбелязахме, малко храни са толкова богати на ценния витамин, както рибата.

Вкусна е и е лесна за приготвяне
Не е нужно да търсите сложни рецепти (трудно и ще намерите такава, що се отнася до рибата). Най-големият й плюс е фактът, че е толкова лесна и бърза за приготвяне — идеална за вечер през седмицата, когато нямате време и сили за губене. Но също така е и изключително вкусна, така че да се превърне в изживяване за всички сетива. Какво по-хубаво?

 

И за финал: Можем ли да ядем риба и млечни продукти заедно?
Един от най-големите митове в света на храненето — че съвместната консумация на риба и млечни продукти може да доведе до натравяне или появата на стомашно разстройство. Добрата новина е, че няма абсолютно никакви научни доказателства за това. Всъщност, в много кухни съществуват най-различни традиционни рецепти, които използват комбинацията — от печена риба със сметанов сос, през рибен чаудър, до пържен сафрид със сос от кисело мляко, чесън и орехи. Една от причините за появата на мита, е във факта, че и рибата, и млечните продукти са богати на протеини, което може да затрудни храносмилането. Но ако по принцип нямате проблеми със стомаха, няма причини да се притеснявате.


Източник: ФАКТИ.БГ
https://fakti.bg


ВАРНА СИТИ ИНФО
Валутите:
1.66227 2.22082
Времето във Варна
Температура:
13°
Влажност: 63 %
Вятър: 1.9 км/ч, С
Атм. налягане: 1015 hPa

София 08°
Пловдив 11°
Бургас 11°
Г. Оряховица 10°
В РУБРИКАТА
7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   1148

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Прочетена:   936

Есенен гювеч

Прочетена:   101

Как да изберем агне за празника

Прочетена:   37404

Нарът - еликсирът на Мароко

Прочетена:   6828

Великденски заек "на градус"

Прочетена:   14129

Топ 7+1 храни в менюто за месец април

Прочетена:   1549

Постни манджи - за душата и тялото

Прочетена:   7288

Негово величество Шаранът

Прочетена:   6276

Летни супи за отскок

Прочетена:   7198

АРХИВ  Архив новини
 

Copyright © 1998-2017  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Уникални посещения: - Днес 510 - Вчера 824 - Общо 34665219 за 6947 дни - Средно дневно 4990 -  Рекорд 6005 на 08.03.2010 (23:57)