Варненскят портал

Петък, 17 Май 2024
 

   

Кулинария


Здраве в чинията

27-10-2013  |   Източник:  в-к Стандарт
Здраве в чинията Болестите бягат, ако хапваме зеле два пъти седмично
Може и да има зеле в плод-зеленчука и лете, и зиме, но най-хубаво си остава това, което се реже в градините през есента - свежо, сочно и хрупкаво. И най-вече - българско! Да не забравяме, че то е бедно на калории - съдържа само 22 на 100 г. и това го прави идеално в битката за тънка талия. Пълно е също с мощни антиоксиданти и различни минерали, които ни държат винаги във форма. Изследвания са доказали, че ако 2 пъти в седмицата похапваме зеле, то рискът от раково заболяване намалява значително. Може да слагаме на масата не само ястия с бяло и червено зеле. Брюкселското, броколито, карфиолът, които са част от "семейство Зелеви", са чудесна основа за вкусни манджи. Те се приготвят бързо, защото на зеленчука не му трябва дълга топлинна обработка. От всички видове зеле стават богати салати, супи, гарнитури за меса, риба, птици, с него може да напълним и буркани с туршия.


Есенна супа

Продукти: 750 г солена сланина, 1 малка бяла зелка от по-мекия сорт, на която са свалени два-три слоя листа, 1 глава лук, 3 моркова, 3 картофа, 1 карамфилче, рокфор /синьо сирене/.
Приготвяне: Зелето се нарязва на ленти, широки 1 см. Нарязаната сланина се слага да се вари във вода около час и половина. После се добавят зелето, нарязаните моркови и главата лук, набодена с карамфила. Оставят се да поврат заедно 15 мин, след което се слагат картофите, нарязани на кръгчета. След като супата е готова, на дъното на всяка чиния се слага намачкано парче рокфор, а върху него се сипва супата. 

Шарена палачинка

Продукти: 1/3 главичка зеле, няколко нарязани гъби, сварено и нарязано на ситно пилешко месо, ситно нарязан зелен лук, чушка или морков /по избор/.
Приготвяне: Зелето се нарязва много фино и към него се добавят останалите продукти. Изсипват се в тиган, в който са сгорещени 3 с. л. зехтин, добавят се и няколко лъжици вода. Всичко се задушава до омекване на зелето. В подходящ съд се разбиват 4 яйца с 3 с. л. царевично брашно, подправят се със сол и черен пипер на вкус и се изсипват върху зелевата смес. Тиганът се похлупва за около 3 минути. С дървена шпатула се проверява готовността на палачинката от едната страна. Ако е готова, се приплъзва в широка чиния и после се обръща, за да се изпече и от другата. Поднася се с гъст доматен сос, със соев или уиски сос.      


Салата от броколи

Продукти: 500 г броколи, 1-2 моркова, 1 кисела краставичка, 50 г зелен лук, 2 с. л. зехтин, 1/2 ч. л. прясна мащерка /или сушена/, лимонов сок, захар, смлян черен пипер.
Приготвяне: Мащерката се залива с вряла вода и се оставя в нея за половин час. Отделно се сваряват в подсолена вода броколите и морковите. Отцеждат се добре. Морковите се настъргват на едрото ренде, а броколите се накъсват на парчета, дълги около 3-4 см. Краставичката и зеленият лук се нарязват фино. Всички продукти се смесват и се подправят със зехтин, лимонов сок и прецедената вода, в която е киснала мащерката. На вкус се добавя сол, захар, черен пипер.

Пикантна с карфиол

Продукти: 1 глава карфиол, глава целина, 4 с. л. майонеза, 5 с. л. сметана, 200 г шунка, 2 с. л. горчица /може по-малко или повече според вкуса/, магданоз, сол.
Приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички, а целината се обелва и нарязва на кубчета. Сваряват се в подсолена вода до омекване, отцеждат се и се оставят да поизстинат. След това се нареждат в дълбока купа. Приготвя се гъст сос от горчицата, предварително разбитата сметана и майонезата. Шунката се нарязва на тънки филийки и всяка се навива на рулце. Целината и карфиолът се заливат със соса и всичко се разбърква много добре. Подравнява се и най-отгоре се подреждат рулцата. Салатата се оставя за половин час в хладилника и се поднася със ситно нарязан магданоз.


Топрецепта
С пуешко филе

За 6 човека

Продукти: пуешко филе (пресмята се по 150 г на човек), 2 малки червени зелки, 2 глави кромид, 150 г стафиди, 500 мл пилешки бульон, 100 г масло, сол, черен пипер.
Приготвяне: Стафидите се слагат в купа и се заливат с хладка вода. Лукът се обелва и нарязва на ситно, а зелето се измива и нарязва на тънки ленти. В дълбок тиган се слагат 40 г от маслото и в него лукът се пържи до златисто. Добавят се зелето, стафидите, бульонът, солта, черният пипер. Покрива се с капак и се оставя да къкри 20 мин., като се разбърква от време на време. Пуешките филета се изпържват до златисто с останалото масло. При сервиране зелето се слага в чиниите, а върху него - по парче филе.


Анели Аспарухова

Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
6 полезни семена, които да включите в менюто си

Прочетена:   7015

Супа топчета

Прочетена:   6431

4 перфектни рецепти за домашна лютеница

Прочетена:   2484

Най-лесната рецепта за зимнина от домати е ето ТАЗИ.

Прочетена:   19080

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Прочетена:   81739

Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   19878

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   2600

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   5171

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   3055

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   4173

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 80 - Вчера 347 - Общо 6334933 за 9499 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)