Варненскят портал

Петък, 17 Май 2024
 

   

Кулинария


Тиквата: деликатесът на есента

09-10-2013  |   Източник:  
Тиквата: деликатесът на есента Някои интересни факти и няколко вкусни рецепти
Произходът на тиквата не е категорично известен, въпреки че се смята, че тя произлиза от Северна Америка. Най-старата тиквена находка са семки, датиращи от 7000 г. пр. Хр., открити в Мексико.

Цветът на тиквата е оранжев, заради изобилието на оранжеви пигменти. Основните хранителни вещества са лутеин, както и алфа- и бета-каротен, като последният произвежда витамин А в тялото.

Тиквите се отглеждат в целия свят, с най-различна цел, включително за храна на животни, за търговски цели и дори за украса. От всички континенти единствено Антарктида не може да произвежда тикви, а в световен план най-големите производители са САЩ, Мексико, Индия и Китай.

Тиквата има различни приложения в кулинарията, тъй като почти всичките й части са ядивни, включително семките, листата и дори цветовете.

Много съществено обаче се оказва фолклорното присъствие на тиквата – тя е част от редица традиции и взема участие в различни сценарии с дух на магическа, приказна реалност: тиквените фенери на Вси светии, тиквената карета на Пепеляшка, тиквеният сок от "Хари Потър" като любима напитка на учениците от училището по магьосничество и вълшебство "Хогуърт" и прочие.

Нито една традиция обаче не е предала истинската магия на тиквения дух така, както българската традиция в емблематичния разказ “Печена Тиква” на Елин Пелин. И за да не ви сполети съдбата на Душко Добродушков, ви предлагаме няколко тиквени рецепти, които може да пробвате у дома. А ако искате да се потопите тотално в тиквена атмосфера, посетете официално обявения за “Тиквенбург” гр. Севлиево през октомври, когато там се провежда и традиционният вече Празник на тиквата, а някои от атракциите включват тиквен пазар и кулинарни състезания и изложби, с много тиквени изкушения “на корем”.

Тиква по Севлиевски

Необходими продукти:
- 1 кг тиква
- 600 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 5 бр. яйца
- 2-3 листа индрише

Начин на приготвяне:
Изчистената тиква се нарязва на форми по желание (най-често на кубчета). Задушава се до омекване, залива се със сместа от разбитите яйца, прясното мляко и захарта, добавя се ароматната подправка и се запича на фурна.

Навит тиквеник

Необходими продукти:
- кори за баница
- масло
За плънката:
- настъргана тиква
- захар
- около 1-2 щипки сол
- шепа галета или грис
- едро счукани орехи
- канела

Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява. Разгъва се пакетът с корите и се взима една кора. Намазва се цялата с разтопено масло и върху нея се слага втора кора, пак се намазва с разтопено масло и отгоре се слага трета. Върху третата кора, без да се маже с масло, се слага обилно от плънката. Завива се на руло и се поставя в намазана с олио тава (не с масло, защото залепва). Така се нареждат и останалите кори. Когато тавата се напълни, рулата се намазват с разтопеното масло. В загрята на 180 С фурна, с включен вентилатор, се пече тиквеника докато се зачерви. Когато е готов се изважда от фурната, оставя се за десетина минути и се наръсва обилно с пудра захар.
За плънката всички продукти се смесват добре.

Кекс с тиква и орехи

Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. счукани орехови ядки
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. настъргана на ренде тиква
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. топла вода
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. канела
- пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Захарта се изсипва върху тиквата и се оставя да престои около 15 минути. Прибавя се олиото, разтворената в топла вода сода, орехите и подправките. Постепенно се прибавя брашното. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в умерена фурна. По желание, след изстиване, се поръсва с пудра захар.

Тиквен крем

Необходими продукти:
- големи парчета тиква (обелени и сварени)
- 1 с.л. ванилов сладолед
- 4 ч.ч. нискомаслено прясно мляко
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. индийско орехче
За украса:
- сметана
- канела

Начин на приготвяне:
В блендер се разбиват на пюре тиквата, сладоледа, млякото, канелата и индийското орехче. Разделя се се получената смес в отделни десертни чашки. Украсява се със сметана и канела.

Тиквен пай

Необходими продукти:
За блата:
- 250 г масло или маргарин
- 3 бр. яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- 6 с.л. прясно мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 600-800 г брашно (колкото поеме за средно меко тесто)
За пълнежа:
- 500 г настъргана тиква
- 150 г масло
- 1 с.л. канела
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. смлени орехи
- пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата с захарта и ванилията, след това прибавяме размекнатото на стайна температура масло. Прибавяме прясното мляко. Бъркаме докато сместа се изглади. Брашното се прибавя постепенно малко по малко докато се получи средно меко тесто (като за пай, което да може да се разточи). Готовото тесто се разделя на две части, като едната част е по-голяма, а другата по-малка за отгоре. Голямата част от тестото разстиламе (може да се разстеле с ръце или предварително да се разточи на кора малко по-голяма от тавата) в намаслена и набрашнена тавичка, като разстиламе и по стените на тавичката. Приготвяме плънката като към настърганата на ренде тиква прибавим разтопеното и охладено масло, захарта, канелата и орехите. Разбърква се всичко добре докато продуктите се разнесат равномерно. Разстиламе готовата плънка върху тестото. Разточваме останалата част от тестото и го нарязваме на тънки ленти. Нарязаните ленти нареждаме върху тиквата във вид на решетка с разстояние между лентите около 1.5 см. Готовият пай печем на 200 С до готовност. Ако е нужно се покрива с алуминиево фолио да не прегори. След изваждане от фурната се поръсва с пудра захар. От цялото тесто могат да се направя два по-малки пая или един по-голям.

Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
6 полезни семена, които да включите в менюто си

Прочетена:   7010

Супа топчета

Прочетена:   6431

4 перфектни рецепти за домашна лютеница

Прочетена:   2484

Най-лесната рецепта за зимнина от домати е ето ТАЗИ.

Прочетена:   19080

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Прочетена:   81739

Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   19878

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   2600

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   5171

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   3055

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   4173

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 48 - Вчера 347 - Общо 6334901 за 9499 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)