Кулинарни изкушения за лятото: студени супи
23-06-2009 | Източник:
|
 |
Как да направим гаспачо и супа от вишни |
Студените супи освежават прекрасно през горещите дни. Те могат да се сервират като първо ястие, а когато са направени от плодове, могат да се поднесат и като десерт (както правят в Германия, Австрия и Унгария).
Повечето супи се правят от зеленчуци, следователно в тях практически няма калории, а само голямо количество витамини. За тяхното приготвяне вие се нуждаете от блендер или кухненски комбайн, защото техните консистенции наподобяват повече разбити коктейли, отколкото супата, с която сме свикнали. Най-лесната и бърза лятна супа се състои от пасирани краставици (без кора и семки), кисело мляко и джоджен.
Плодовата супа може да се сервира и като първо ястие, но в този случай тя трябва да бъде леко кисела, за да се получи контраст с месните и рибни ястия, които ще поднесете след това.
Когато приготвяте студена супа трябва да имате пред вид, че охлаждането малко притъпява вкуса и затова, преди да я сервирате, задължително я опитайте и при необходимост добавете още подправки.
Гаспачо.
Това е една от най-известните студени супи. Бързата рецепта предполага интерпретации, но в търсенето си на новите изненади готвачите често забравят, че същността на гаспачо е съчетанието на вкусовете на пипера със зрелите домати.
Съставки: 1 филийка бял хляб 1 зелена чушка 1 малка глава лук 3 скилидки чесън половин краставица 3 домата 6 бадема 1 ч. л. сол 500 мл. вода 1 с. л. нарязан на ситно магданоз 100 мл зехтин.
Приготвяне: 1. Отрежете кората от филийката хляб, намокрете меката част във вода (за 1 минута) и я изцедете. 2. Зелената чушка се измива добре, почиства се и се нарязва на ситни парченца. Доматите се обелват от люспите (за да направите това по-лесно, можете да направите кръстообразен разрез в горната част на доматите, да ги залеете с вряла вода, а след това веднага да ги поставите в студена). Бадемите също се обелват. 3. Всички съставки се смесват в кухненския комбайн. Ако той е с по-малки размери, правете това на части и ги събирайте в тенджера. 4. Препоръчително е гаспачо да престои в хладилник поне 4 часа, а още по-добре - цяла нощ. 5. Преди да сервирате супата, задължително я разбъркайте (студеният зехтин обикновено се утаява отгоре) и я поръсете с нарязания на ситно магданоз.
Вишнева супа.
Това е унгарска супа, която често се сервира като първо ястия поради нейния кисел вкус. Тя може да се приготвя не само през лятото, а и през останалите сезони - като се заменят пресните вишни с консервирани.
Съставки: 300 гр. вишни 500 мл бяло вино 200 мл вода 55 гр. захар кора и сок от един лимон 300 мл сметана
Приготвяне: 1. Почистете вишните от дръжките и костилките. Поставете водата, виното, костилките, дръжките и изтеклият от вишните сок в съд и ги варете до кипване, а след това още 10 минути на бавен огън, без да поставяте капак. 2. Прецедете получения бульон в чиста тенджера, добавете вишните, захарта, кората и сока от лимона. Отново варете до кипване, постоянно разбърквайки сместа, а след това добавете сметаната. 3. Охладете супата и я сервирайте.
|
|
|
Източник:
|
|
 |
Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина
www.bilkov-rai.com
ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката
За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0
388 или ползвайте връзката чрез месинджър. |
|
|
|