Варненскят портал

Сряда, 24 Април 2024
 

   

Здраве


Зеле – зеленчукът на зимата

18-01-2018  |   Източник:  
Зеле – зеленчукът на зимата Зелето е един от най-употребяваните зеленчуци през зимата. Освен традиционното кисело зеле, което българите приготвяме, през този сезон го консумираме и под други форми.
Ползите на зеленчука са били познати още от древните гърци и римляни, които го препоръчвали като божествена храна. И има защо.

Пресният зеленчук не случайно се нарича „северен лимон“. Това странно име се дължи на голямото количество витамин С в него, подобно на цитруса. Той съдържа вещества, които засилват съпротивителната способност на тялото срещу вируси и настинки.

В 100 грама прясно зеле има 25 калории, 1,28 грама протеин, 5,80 грама въглехидрати, 0,10 грама мазнини. Бялото зеле е най-употребяваното и богато на полезни хранителни микроелементи. То съдържа около 92% вода, 1,4 белтъчини, от 2 до 8% захари, както и минерали като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, сяра, натрий, йод, манган и други. Във вътрешните листа и кочана на зеленчука има белтъчини, захари и витамини като С, В1, В2, РР, К, U. Каротинът, който му придава зелен оттенък, също е много важен.

Нека разгледаме по-обстойно многобройните ползи за здравето от консумацията на зеле през зимата:


Намалява възпалението

Възпалението е реакцията на организма при инфекции. То може да бъде част от лечебния процес, но и да стане хронично. Много изследвания сочат, че приемът на кръстоцветни зеленчуци, каквото е зелето, помага за намаляване на възпалението. Това се дължи и на разнообразието на витамини в него. Например витамин С е антиоксидант, който се бори със свободните радикали в тялото.


Укрепва имунната система

Затова сравняват зелето с цитрусите. В 100 грама прясно зеле има около 36.6 милиграма витамин С, което е доста висока стойност. Приемът на витамина предотвратява настинките, борейки се с болестотворните микроорганизми, и подсилва имунната система.

Витамин С подобрява абсорбацията на други хранителни вещества, най-вече желязо.


Подобрява храносмилането

Ако често имаме проблеми със стомаха, можем да пием сок от кисело зеле, който се смята за естествен пробиотик. Зелето е богато на фибри, като в 100 грама има около 2,5 грама грама от тях, което е напълно достатъчно, за да подобри движението на червата.

Приемът на кисело зеле и сок помага и при запек.


Помага за отслабване

Зелето е нискокалоричен зеленчук, който можем да ядем по-често по време на диета без да се притесняваме, че ще напълнеем. В 100 грама прясно зеле има само 25 калории.


Прави кожата по-хубава

Поради наличието на витамин С, консумирането на зеле може да спомогне за подобряване на производството на колаген - протеинът, който подпомага еластичността на кожата. Витаминините А и D също подпомагат здравината на нашата кожа.





Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
Учени: Кивито подобрява психичното здраве

Прочетена:   5834

Пробиотик ли е бирата?

Прочетена:   14754

Полезен ли е всъщност следобедният сън

Прочетена:   1529

Колко е важна лимфната система

Прочетена:   53266

Революционен продукт за намаляване усещането за болка

Прочетена:   11459

Билки, които подпомагат храносмилането

Прочетена:   3717

КАК БЪРЗО ДА ГОРИМ НАТРУПАНИТЕ МАЗНИНИ

Прочетена:   3001

Джинджифилът не е само подправка и лекарство

Прочетена:   3103

Как да намалим болките в коленете и ставите през есента

Прочетена:   51107

Медът е моят антибиотик

Прочетена:   1499

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 513 - Вчера 418 - Общо 6325795 за 9476 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)