Варненскят портал

Сряда, 24 Април 2024
 

   

Здраве


Диета за подсилване на имунитета

02-12-2015  |   Източник:  
Диета за подсилване на имунитета Основна функция на имунната система е да предпазва от бактериите, вирусите и инфекциите, които предизвикват различните заболявания.
Няма научни доказателства, които да свързват пряко промяната в начина на живот и хранителните навици с по-ефективната работа на имунитета. Най-често цел на изследванията в тази посока е каква роля играят възрастта, спортът, стресът, различните добавки и начинът на хранене върху функционирането на имунната система. Все повече се налага изводът, че диетата, която включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини допринася съществено за силен имунитет.

Белите кръвни клетки са жизнено важни за здравата имунна система и способността й да се бори с инфекциите и вирусите. Няколко изследвания показват, че витамин С подпомага производството на повече бели кръвни клетки в тялото. По този начин той също така има своето значение за лекуването на раните и фрактурите и за изграждането на тъканите, костите и зъбите, помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания и удар. Най-добрите източници на витамин С са чушките, зелените листни зеленчуци, ягодите, зелето (особено къдравото), кивито, мангото, грейпфрутите.

Биофлавоноидите са група хранителни съставки, които помагат на имунната система да предпазва тялото от замърсителите, които го атакуват. Таксифолинът и рутинът са два важни биофлавоноида, срещащи се в най-голямо количество в цитрусовите плодове (портокали, грейпфрути и др.) и помагащи за доброто усвояване на витамин С. Елагичната киселина – друг биофлавоноид, е често срещана в ягодите, къпините, черешите, гроздето. Според редица експерименти тя блокира клетките, причиняващи рак. Катехините са още един биофлавоноид, който забавя процеса на стареене, от своя страна отслабващ имунната система. Катехините, които са сред най-популярните биофлавоноиди, са в най-високи концентрации в зеления и черния чай.

Според данните от изследванията цинкът повишава броя на Т-клетките, произвеждани от тялото, за да се борят с инфекциите. Това е особено важно с напредване на възрастта, когато недостигът на цинк се среща все по-често. Но имайте предвид, че прекалено многото цинк от хранителните добавки може всъщност да забави имунната система. Нужната дневна препоръчителна доза може да се достигне чрез храни като тиквено семе, борови ядки, морски раци, стриди, говеждо и тъмно пуешко месо.

Витамин Е доказано повишава имунния отговор на организма. Той работи и като антиоксидант, защитаващ от сърдечни заболявания и стареене. Механизмът му на действие включва производството на повече В-клетки, които произвеждат антитела и унищожават микробите и бактериите. Най-добрите естествени източници на витамин Е са пшеничният зародиш, слънчогледовото семе, бадемите, лешниците, сладките картофи и доматите.

Най-често срещаният тип картоеноиди е бета-каротинът, който в тялото се преобразува във витамин А. Той увеличава производството на клетки, борещи се с инфекциите, действа и като антиоксидант. Бета-каторинът опосредствено има и антиракови свойства, защото произвежда имунни клетки - макрофаги, които убиват раковите клетки. Най-добрите хранителни източници на бета-каротин са морковите, сладките картофи, тъмните листни зеленчуци, гъбите, тиквата.

Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
Учени: Кивито подобрява психичното здраве

Прочетена:   5790

Пробиотик ли е бирата?

Прочетена:   14752

Полезен ли е всъщност следобедният сън

Прочетена:   1529

Колко е важна лимфната система

Прочетена:   53265

Революционен продукт за намаляване усещането за болка

Прочетена:   11457

Билки, които подпомагат храносмилането

Прочетена:   3716

КАК БЪРЗО ДА ГОРИМ НАТРУПАНИТЕ МАЗНИНИ

Прочетена:   3000

Джинджифилът не е само подправка и лекарство

Прочетена:   3103

Как да намалим болките в коленете и ставите през есента

Прочетена:   51107

Медът е моят антибиотик

Прочетена:   1499

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 123 - Вчера 418 - Общо 6325405 за 9476 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)