Варненскят портал

Четвъртък, 25 Април 2024
 

   

Здраве


Вкуснотии срещу грипа

08-02-2015  |   Източник:  в-к Стандарт
Вкуснотии срещу грипа С богати на витамини и минерали храни забравяме за чичо доктор

Сезонът на грипа е в разгара си. Вече няколко области в страната обявиха епидемия, затварят се училища, спират се посещенията в болниците.

Ако все още не сте се заразили, може да опитате да предотвратите диагнозата, като се храните здравословно. Ако все пак ви настигнат хремата, кашлицата и температурата, има няколко вкусни начина, с които да ги преборите. Определени групи храни осигуряват важни витамини, минерали и антиоксиданти, с помощта на които изграждаме защитни сили срещу грипа.

1. Риба

Полезни в случая са скумрия, риба тон, сьомга. Те са богати на мастните киселини омега-3, които имат свойството да потискат възпалителните процеси. Дори при хронично заболяване наличието на омега-3 може само да улесни организма да е във форма. Рибата тон помага за защита на клетките от вредите на свободните радикали и повишава имунитета. Чудесна съставка е за вашата салата.

2. Стриди

Цинкът е ефективен срещу простудните заболявания и грипа. Приемът му намалява продължителността на боледуването. Стридите са особено богати на този елемент. Препоръчва се обаче да се консумират след термична обработка.

3. Чесън

Чесънът е съставка, която широко присъства в нашата традиционна кухня. Въпреки неприятната му миризма, е добре, особено през зимата, да се консумира редовно и то суров. Алицинът в него има силно антибактериално и антиоксидантно действие, което помага срещу простудните заболявания и скъсява изявата на симптомите. Наричат го природен антибиотик. Лютите скилидки придадат не само пикантност, но и аромат на ястията ви. Ако миризмата му ви е твърде силна, може да посегнете към капсулите с екстракт от чесън.

4. Анасон

Семената на анасона имат силен антибактериален ефект. Чаят от тази билка е най-сполучливият начин да се успокои кашлицата. Ето ви рецепта: чаша счукани семена от анасон се залива с чаша кипната вода и се добавят чесън, канела и мед. От отварата се отпива три пъти на ден. Действа и отхрачващо. Семената могат да се ядат в рула, кифли, сладкиши и дори хляб.

5. Цитрусови плодове

Лимоните, портокалите и грейпфрутът са от най-богатите на витамин С плодове. Хапвайки ги още при първите подозрения за заболяване, намаляваме значително риска от влошаване на здравословното състояние.

6. Боровинки

Боровинките съдържат един от най-активните антиоксиданти - антоцианините, което е научно потвърдено в изследване на университета Корнел през 2007 г.

7. Червените чушки

Червените чушки и особено червените камби са по-богати на витамин С дори и от цитрусовите плодове. Всъщност 1 камба ще ви осигури около 150 милиграма от витамина, което е 2 пъти повече от препоръчителния дневен прием за жените например. Голяма оранжева чушка, за сравнение, съдържа само около 100 милиграма от него. За да ви е полезен срещу грипа обаче, витамин С трябва да е между 400 и 500 милиграма - тоест хапвайте по 3-4 чушки дневно, докато сте болни.

8. Слънчогледови семки

Те си остават за българина един от най-добрите източници на витамин Е. Смятат ги за най-мощния антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане, остаряване и израждане. Само с 30 грама покриваме близо една трета от нуждите на организма от този витамин.

9. Овесени ядки

Особено с кисело мляко, овесените ядки са отлична закуска, защото зареждат тялото за поне 4 часа напред. Те обаче са ценни особено с една своя съставка - бета-глюканите. Това са специфични фибри, които подпомагат понижаването на високия лош холестерол и подобряват защитните сили. Изследвания доказват, че бета-глюканите имат принос за предпазване от инфекции на дихателните пътища. Освен това подобряват капацитета на белите кръвни клетки, а те се борят срещу болестотворните причинители.

10. Зелен чай и кисело мляко

Чаша топъл чай, задължително с мед, може да успокои възпаленото гърло и да облекчи напрежението в гърдите, но ползите му са много повече. Зеленият, белият и черният чай съдържат антиоксиданти, които имат способността да се справят с вирусните частици. Японско изследване от 2011 г. открива, че 75 на сто от хората, които пият чай по схема в продължение на 5 месеца, по-рядко се разболяват от грип. Пробиотиците, намиращи се в киселото мляко, пък помагат на тялото да поддържа здрава и силна имунна система. Hе пийте прясно мляко, ако в момента се опитвате да надвиете грипа. Млечните продукти улесняват образуването на слуз в белите дробове и синусите, което може да бъде доста мъчително. Джинджифил можете да добавяте щедро и към чая, и към храната.

11. Гъби

В гъбите има бета-глюкани, които помагат на организма да се бори срещу инфекциите. Те може да се консумират под формата на супа, в салати, на барбекю или заедно с други храни.


Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
Учени: Кивито подобрява психичното здраве

Прочетена:   5860

Пробиотик ли е бирата?

Прочетена:   14754

Полезен ли е всъщност следобедният сън

Прочетена:   1529

Колко е важна лимфната система

Прочетена:   53266

Революционен продукт за намаляване усещането за болка

Прочетена:   11459

Билки, които подпомагат храносмилането

Прочетена:   3717

КАК БЪРЗО ДА ГОРИМ НАТРУПАНИТЕ МАЗНИНИ

Прочетена:   3002

Джинджифилът не е само подправка и лекарство

Прочетена:   3103

Как да намалим болките в коленете и ставите през есента

Прочетена:   51107

Медът е моят антибиотик

Прочетена:   1499

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 334 - Вчера 523 - Общо 6326139 за 9477 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)