Варненскят портал

Четвъртък, 25 Април 2024
 

   

Здраве


Белтъчини за здраво бебе

26-06-2014  |   Източник:  в-к Стандарт
Белтъчини за здраво бебе Сменете сладкишите с плодове и се разхождайте на слънце. Пийте фолиева киселина няколко месеца, преди да заченете.
Бременността е един от най-важните периоди в живота на всяка жена. За да се радва на здраво бебе обаче, тя трябва да се съобразява с десетки неща. Едно от тях е храненето. От правилния режим зависи в голяма степен и здравословното състояние на бъдещето й дете.

Органите на бебето започват да се оформят в тялото на бъдещата майка, още преди да разбере, че е бременна. Затова е важно да е в добро здраве и да се храни пълноценно още преди зачеването. За тази цел е добре в менюто й да присъстват зърнени храни или картофи, плодове, млечни и богати на белтък продукти. Това означава, че трябва да комбинирате умело представители на различните групи храни. От първата най-здравословни са пълнозърнестият хляб, кафявият ориз, спагетите от пълнозърнесто брашно, овесените ядки. Приемът на плодове и зеленчуци трябва да е поне 400 г на ден. Добре е да увеличите киселото мляко и да включите постни храни - 1-2 пъти седмично леща или боб, риба. Задължително ограничете мазнините, бонбоните и сладкишите. Най-добре е да ги замените с плод. 

Фолиевата киселина безспорно е сред най-важните елементи за раждането на здраво бебе. Тя е част от групата на витамините В и играе много важна роля за формирането на невралната тръба на вашето бебе още през първия месец на бременността. По-късно в нея се разполагат главният и гръбначният мозък на детето. Дефицитът й при забременяване води до непълно затваряне на костния канал, което се счита за вроден дефект, известен като спина бифида. Това състояние е много опасно и може да доведе до инвалидизация и дори до смърт на бебето. Много е важно всички жени, които имат намерение да раждат, да приемат достатъчно количество от витамина поне няколко месеца преди забременяване, като е препоръчително да взимат по 400 мг дневно. Потребностите от фолиева киселина по време на бременност са увеличени до 600 микрограма дневно и трябва да се пият добавки. Заедно с това обаче консумирайте повече храни, богати на фолати, натуралната форма на витамина. Те се намират главно в листните тъмнозелени зеленчуци, боб и леща, цитрусовите плодове и сокове, пълнозърнестия хляб, ядките, мюслито. Черният дроб също е богат на фолат, но неговата честа консумация не се препоръчва при бременност, тъй като той съдържа големи количества витамин А, който може да има неблагоприятен ефект върху плода Витамин D и калцият са други важни елемент, от който бременните имат нужда. Те спомагат за заздравяване на костите и развитието на тези на бебето. Киселото, прясното мляко и сиренето са най-добрите източници на високоусвоим калций. Бременните жени трябва да консумират поне две-три чаши нискомаслено кисело или прясно мляко или сирене (около 100 г) всеки ден. Зелените листни зеленчуци и консервираната риба са друг добър източник на калций. Има го още в боба, лещата, пълнозърнестия хляб, но от него в червата се всмуква малка част. Плодовете са друг ценен източник на това минерално вещество. Витамин D пък е необходим за усвояването на калция от храната. Той се съдържа в мазни риби, например сардините, в обогатени с витамина зърнени закуски, млякото и маргарина. Oбразува се и в кожата, под въздействие на ултравиолетовите лъчи, затова се разхождайте повече на слънце.  Желязото също е сред минералите, от които се нуждаят бременните. То е съставна част на хемоглобина който доставя кислород до всички тъкани в организма. Богати на желязо са червените меса (телешко, говеждо, свинско, агнешко, овче, козе), птичето месо и рибата. Желязо се осигурява и от пълнозърнест хляб, зелени листни зеленчуци, бобови храни, яйца и сухи плодове. Потребностите от белтък по време на бременността се увеличават, тъй като от него зависи растежът на плода, плацентата и матката. Допълнително количество може да се получи от около 50 г месо или 1 чаша мляко. Добър източник отново са постните червени меса, птичето месо, рибата, яйцата, бобът, лещата, ядките и сиренето. 

Мария Чипилева

Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
Учени: Кивито подобрява психичното здраве

Прочетена:   5850

Пробиотик ли е бирата?

Прочетена:   14754

Полезен ли е всъщност следобедният сън

Прочетена:   1529

Колко е важна лимфната система

Прочетена:   53266

Революционен продукт за намаляване усещането за болка

Прочетена:   11459

Билки, които подпомагат храносмилането

Прочетена:   3717

КАК БЪРЗО ДА ГОРИМ НАТРУПАНИТЕ МАЗНИНИ

Прочетена:   3001

Джинджифилът не е само подправка и лекарство

Прочетена:   3103

Как да намалим болките в коленете и ставите през есента

Прочетена:   51107

Медът е моят антибиотик

Прочетена:   1499

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 239 - Вчера 523 - Общо 6326044 за 9477 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)