Бременността е един от най-важните периоди в живота на всяка жена. За да се радва на здраво бебе обаче, тя трябва да се съобразява с десетки неща. Едно от тях е храненето. От правилния режим зависи в голяма степен и здравословното състояние на бъдещето й дете.
Органите на бебето започват да се оформят в тялото на бъдещата майка, още преди да разбере, че е бременна. Затова е важно да е в добро здраве и да се храни пълноценно още преди зачеването. За тази цел е добре в менюто й да присъстват зърнени храни или картофи, плодове, млечни и богати на белтък продукти. Това означава, че трябва да комбинирате умело представители на различните групи храни. От първата най-здравословни са пълнозърнестият хляб, кафявият ориз, спагетите от пълнозърнесто брашно, овесените ядки. Приемът на плодове и зеленчуци трябва да е поне 400 г на ден. Добре е да увеличите киселото мляко и да включите постни храни - 1-2 пъти седмично леща или боб, риба. Задължително ограничете мазнините, бонбоните и сладкишите. Най-добре е да ги замените с плод.
Фолиевата киселина безспорно е сред най-важните елементи за раждането на здраво бебе. Тя е част от групата на витамините В и играе много важна роля за формирането на невралната тръба на вашето бебе още през първия месец на бременността. По-късно в нея се разполагат главният и гръбначният мозък на детето. Дефицитът й при забременяване води до непълно затваряне на костния канал, което се счита за вроден дефект, известен като спина бифида. Това състояние е много опасно и може да доведе до инвалидизация и дори до смърт на бебето. Много е важно всички жени, които имат намерение да раждат, да приемат достатъчно количество от витамина поне няколко месеца преди забременяване, като е препоръчително да взимат по 400 мг дневно. Потребностите от фолиева киселина по време на бременност са увеличени до 600 микрограма дневно и трябва да се пият добавки. Заедно с това обаче консумирайте повече храни, богати на фолати, натуралната форма на витамина. Те се намират главно в листните тъмнозелени зеленчуци, боб и леща, цитрусовите плодове и сокове, пълнозърнестия хляб, ядките, мюслито. Черният дроб също е богат на фолат, но неговата честа консумация не се препоръчва при бременност, тъй като той съдържа големи количества витамин А, който може да има неблагоприятен ефект върху плода Витамин D и калцият са други важни елемент, от който бременните имат нужда. Те спомагат за заздравяване на костите и развитието на тези на бебето. Киселото, прясното мляко и сиренето са най-добрите източници на високоусвоим калций. Бременните жени трябва да консумират поне две-три чаши нискомаслено кисело или прясно мляко или сирене (около 100 г) всеки ден. Зелените листни зеленчуци и консервираната риба са друг добър източник на калций. Има го още в боба, лещата, пълнозърнестия хляб, но от него в червата се всмуква малка част. Плодовете са друг ценен източник на това минерално вещество. Витамин D пък е необходим за усвояването на калция от храната. Той се съдържа в мазни риби, например сардините, в обогатени с витамина зърнени закуски, млякото и маргарина. Oбразува се и в кожата, под въздействие на ултравиолетовите лъчи, затова се разхождайте повече на слънце. Желязото също е сред минералите, от които се нуждаят бременните. То е съставна част на хемоглобина който доставя кислород до всички тъкани в организма. Богати на желязо са червените меса (телешко, говеждо, свинско, агнешко, овче, козе), птичето месо и рибата. Желязо се осигурява и от пълнозърнест хляб, зелени листни зеленчуци, бобови храни, яйца и сухи плодове. Потребностите от белтък по време на бременността се увеличават, тъй като от него зависи растежът на плода, плацентата и матката. Допълнително количество може да се получи от около 50 г месо или 1 чаша мляко. Добър източник отново са постните червени меса, птичето месо, рибата, яйцата, бобът, лещата, ядките и сиренето.
Мария Чипилева