Варненскят портал

Вторник, 23 Април 2024
 

   

Здраве


Слънчогледовото олио: ползи за здравето

23-05-2014  |   Източник:  
Слънчогледовото олио: ползи за здравето Слънчогледовото олио е с балансирано съдържание на полезни мазнини, антиоксиданти и фитохимикали.
Слънчогледовото олио днес като че ли остава на заден план, засенчено от все „по-модерния” зехтин. А всъщност маслото, съдържащо се в слънчогледовото семе, също е много полезно за здравето ни.

Всъщност специалистите различават три основни вида слънчогледово олио, всеки от които се различава по съчетанието си от мастни киселини. Това са линолово, високо олеично и НюСън. Разликите между тях идват основно от специфичното количество мононенаситени, полиненаситени и наситени мазнини.

Най-важно като начало е, че и трите вида са с ниско съдържание на наситени мазнини, затова се считат за здравословна подправка към ястията. Слънчогледовото олио може да се използва свободно както при готвене, така и за сладкиши. Олиото НюСън е особено добро за печени тестени храни, защото издържа на доста по-високи температури от повечето други масла.

Баланс на мазнините в слънчогледовото олио

Трите вида слънчогледово олио съдържат различни видове здравословни мазнини в специфично съотношение. Линоловото олио е съставено основно от полиненаситени мазнини, най-вече омега-6 мастни киселини, които са особено важни за процеси в организма като зарастване на рани и заздравяване на косата.

Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и намаляването на кръвното налягане.

Олиото НюСън всъщност е комбинация между линолово и олеично олио. То може да издържи на особено високи температури на готвене без да се преобразува в транс мазнини, както става с повечето масла, когато се подложат на термична обработка (тук не влизат температури до 350-400 градуса, които са максимални при готвенето).

Антиоксиданти и фитохимикали

Антиоксидантите и фитохимикалите са хранителни съставки, които защитават организма от заболявания. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали – т.нар. оксидативен стрес. Антиоксидантите най-често се срещат под формата на витамини.

Фитохимикалите са съединения, които не се смятат за хранителни вещества, но действат благотворно за цялостното ни здраве. Слънчогледовото олио и от трите вида съдържа много различни антиоксиданти и фитохимикали, включително витамин Е, бетаин, фенолна киселина, холин, аргинин, лигнан. Те действат както индивидуално, така и синергично, за да се борят и да предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания и да стимулират паметта.

Заради високото си съдържание на фитохимикали и антиоксиданти, слънчогледовото олио допринася за ползата от храните, с които се консумира.

Слънчогледовото олио понижава холестерола

Изследване, публикувано през юли 2005 г. в изданието Journal of the American Dietetic Association, е установило, че консумацията на слънчогледово олио може да понижи нивото на „лошия” LDL холестерол. Участниците в изследването следвали нискомаслена диета, която използвала като основен източник на мазнини или наситени мазнини, или слънчогледово олио. Участниците, които консумирали слънчогледово олио вместо наситени мазнини, понижили нивото на LDL холестерола с до 14% за 10 седмици.

По-ниските нива на LDL холестерола се свързват с понижен риск от сърдечни заболявания.



Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
Учени: Кивито подобрява психичното здраве

Прочетена:   5747

Пробиотик ли е бирата?

Прочетена:   14750

Полезен ли е всъщност следобедният сън

Прочетена:   1528

Колко е важна лимфната система

Прочетена:   53264

Революционен продукт за намаляване усещането за болка

Прочетена:   11456

Билки, които подпомагат храносмилането

Прочетена:   3715

КАК БЪРЗО ДА ГОРИМ НАТРУПАНИТЕ МАЗНИНИ

Прочетена:   2998

Джинджифилът не е само подправка и лекарство

Прочетена:   3102

Как да намалим болките в коленете и ставите през есента

Прочетена:   51106

Медът е моят антибиотик

Прочетена:   1497

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 268 - Вчера 291 - Общо 6325132 за 9475 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)