Събота, 21 Април 2018
Православен календар

   

Фамилия


Как храната влияе на настроението ни след 30-те?

03-01-2018  |   Източник:  Puls.bg
Как храната влияе на настроението ни след 30-те? Забавянето на метаболизма с възрастта изисква с всяка година след 30-годишна възраст да налагаме промени в хранителния си режим, с които да забавим неизменното отлагане на излишни килограми.
Ново изследване обаче показва, че организмът ни с напредване на възрастта реагира към храната по начин, който далеч надхвърля натрупването на прекомерно тегло. Учени от университет в Ню Йорк разкриват, че определени храни започват да влияят по различен начин на менталното ни здраве след 30-годишна възраст.

Промените са и в позитивен, и в негативен аспект.

Установено е например, че след 30-годишна възраст кофеиновите напитки и храните с висок гликемичен индекс, съдържащи прости захари, влияят негативно на настроението ни и може да отключат тревожност или да засилят изявите й.

От друга страна, навлизането в по-зряла възраст изостря чувствителността ни към дефицити на допамин или серотонин в мозъка. Затова след 30-годишна възраст настроението ни лесно се подобрява след консумация на месо, бобови култури, ягоди, череши и други храни, които повишават нивата на тези невротрансмитери в организма.

За позитивното влияние на консумацията на някои храни след 30-годишна възраст говори и фактът, че влиянието на антиоксидантите от храната постепенно се засилва след този възрастов период. Така приемът на храни, богати на антиоксиданти, започва да носи много по-отчетливи ползи за неутрализиране на свободните радикали в организма.

Това е много позитивен ефект, тъй като интензивността, с която се формират свободните радикали и негативното им влияние постепенно се засилва с напредване на възрастта.

Една от областите на здравето, върху която свободните радикали оказват най-негативен ефект след 30-годишна възраст, е мозъчната дейсност и емоционалното здраве. Така повишената консумация на антиоксиданти с храната и намаляването приема на захарни изделия може да помогне за трайно поддържане на позитивните емоции и по-лесно неутрализиране на тревогите и последствията от стреса.

Характерно е, че след празничните периоди хората над 30-годишна възраст стават по-податливи на негативни емоции. Така хранителен режим, ориентиран към храните, които ще възстановят емоционалния им баланс, може да помогне доброто настроение от празниците да се задържи за по-дълго.




Източник: Puls.bg
http://www.puls.bg


ВАРНА СИТИ ИНФО
Валутите:
Времето във Варна
Температура:
20°
Влажност: 33 %
Вятър: 0 км/ч, С
Атм. налягане: 1020 hPa

София 18°
Пловдив 20°
Бургас 19°
Г. Оряховица 19°
В РУБРИКАТА
Кога да се замислите за второ дете?

Прочетена:   4834

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Прочетена:   66343

Стерилни ли са наистина миялните машини?

Прочетена:   2092

5 причини да се будите изтощени

Прочетена:   391

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

Прочетена:   2838

При кашлица и болки в гърлото, пийте топла вода

Прочетена:   2059

Комфорт в спалнята – защо спим по-добре на студено?

Прочетена:   426

Грип - как да предпазим детето от боледуване?

Прочетена:   263

Детските страхове не са безобиден проблем

Прочетена:   444

Колко често трябва да почиствате мивката?

Прочетена:   214

АРХИВ  Архив новини
 

Copyright © 1998-2017  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Уникални посещения: - Днес 249 - Вчера 491 - Общо 34747958 за 7076 дни - Средно дневно 4911 -  Рекорд 6005 на 08.03.2010 (23:57)