Събота, 20 Януари 2018
Православен календар

   

Фамилия


Как храната влияе на настроението ни след 30-те?

03-01-2018  |   Източник:  Puls.bg
Как храната влияе на настроението ни след 30-те? Забавянето на метаболизма с възрастта изисква с всяка година след 30-годишна възраст да налагаме промени в хранителния си режим, с които да забавим неизменното отлагане на излишни килограми.
Ново изследване обаче показва, че организмът ни с напредване на възрастта реагира към храната по начин, който далеч надхвърля натрупването на прекомерно тегло. Учени от университет в Ню Йорк разкриват, че определени храни започват да влияят по различен начин на менталното ни здраве след 30-годишна възраст.

Промените са и в позитивен, и в негативен аспект.

Установено е например, че след 30-годишна възраст кофеиновите напитки и храните с висок гликемичен индекс, съдържащи прости захари, влияят негативно на настроението ни и може да отключат тревожност или да засилят изявите й.

От друга страна, навлизането в по-зряла възраст изостря чувствителността ни към дефицити на допамин или серотонин в мозъка. Затова след 30-годишна възраст настроението ни лесно се подобрява след консумация на месо, бобови култури, ягоди, череши и други храни, които повишават нивата на тези невротрансмитери в организма.

За позитивното влияние на консумацията на някои храни след 30-годишна възраст говори и фактът, че влиянието на антиоксидантите от храната постепенно се засилва след този възрастов период. Така приемът на храни, богати на антиоксиданти, започва да носи много по-отчетливи ползи за неутрализиране на свободните радикали в организма.

Това е много позитивен ефект, тъй като интензивността, с която се формират свободните радикали и негативното им влияние постепенно се засилва с напредване на възрастта.

Една от областите на здравето, върху която свободните радикали оказват най-негативен ефект след 30-годишна възраст, е мозъчната дейсност и емоционалното здраве. Така повишената консумация на антиоксиданти с храната и намаляването приема на захарни изделия може да помогне за трайно поддържане на позитивните емоции и по-лесно неутрализиране на тревогите и последствията от стреса.

Характерно е, че след празничните периоди хората над 30-годишна възраст стават по-податливи на негативни емоции. Така хранителен режим, ориентиран към храните, които ще възстановят емоционалния им баланс, може да помогне доброто настроение от празниците да се задържи за по-дълго.




Източник: Puls.bg
http://www.puls.bg


ВАРНА СИТИ ИНФО
Валутите:
1.59594 2.21335
Времето във Варна
Температура:
04°
Влажност: 93 %
Вятър: 0 км/ч, С
Атм. налягане: 1010 hPa

София 00°
Пловдив 04°
Бургас 06°
Г. Оряховица 01°
В РУБРИКАТА
Комфорт в спалнята – защо спим по-добре на студено?

Прочетена:   82

Грип - как да предпазим детето от боледуване?

Прочетена:   156

Детските страхове не са безобиден проблем

Прочетена:   334

Колко често трябва да почиствате мивката?

Прочетена:   109

Първата разходка на бебето - подходящи ли са зимните месеци?

Прочетена:   287

Как се променя метаболизмът с годините?

Прочетена:   2085

Как храната влияе на настроението ни след 30-те?

Прочетена:   2303

Какво трябва да знаете, ако пътувате с подаръци

Прочетена:   2730

20 цели, които да си поставите през новата година

Прочетена:   56

Късмети за новогодишната баница и погача

Прочетена:   1022

АРХИВ  Архив новини
 

Copyright © 1998-2017  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Уникални посещения: - Днес 566 - Вчера 786 - Общо 34693395 за 6985 дни - Средно дневно 4967 -  Рекорд 6005 на 08.03.2010 (23:57)