Понеделник, 11 Декември 2017
Православен календар

   

Кулинария


Негово величество Шаранът

05-12-2014  |   Източник:  в-к Стандарт
Негово величество Шаранът Пробвайте екзотични рецепти за празника, за да вземете акъла на родата

В деня на свeти Никола по традиция отрупваме трапезите с рибни изкушения. Според стария обичай се готви риба с люспи - по-специално пълнено шаранче, слугата на светеца. А и за да е угоена, благополучна, пълна със здраве, късмет и щастие новата година. Ястията, които трябва да присъстват на масата за Никулден, са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб - във всяка къща по два. Част от тях се раздава на съседите. Така в махалата се случва своеобразно състезание между най-добрите домакини. Другите хитове в тематичното меню са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Съществуват какви ли не оригинални рецепти, които определено си заслужават да бъдат опитани. Шаранът може да бъде още в гърне, по болярски, по селски. Плакията е с чубрица и кисело мляко.
Ето и някои авангардни предложения. Защо шаранът да не бъде напълнен с гъби и южни плодове?


С портокали и печурки

Продукти: почистен еднокилограмов шаран, 150 г печурки, 3 портокала, 300 г масло, 2 чаени чаши бяло сухо вино, галета, сол, смлян черен пипер.

Начин на приготвяне.

Измийте и подсушете печурките, нарежете ги на тънки резенчета. Измийте портокалите с четка и ги нарежете на кръгчета, без да ги белите.

Сложете шарана в огнеупорен съд, около него подредете портокаловите кръгчета, поръсете с галета, покрийте с печурките, залейте с виното. Отгоре подредете равномерно бучици масло - посолете, поръсете с черен пипер.
Печете около 35-40 минути във фурна, загрята на 170-180 градуса. Сервирайте ястието горещо, украсено с клонка мента.

По тази рецепта могат да се приготвят и други сладководни риби, а за гарнитура да се изпекат цели картофи във фолио - за не повече от 20-30 минути, в зависимост от това дали са по-едри, или по-дребни.


С кисело мляко

Необходими продукти за 2 порции: голям шаран, чаена чаша кисело мляко, З супени лъжици олио, 2 яйца, супена лъжица брашно, 2 глави чесън, сушени девесил и копър, половин връзка магданоз, сол, чаена лъжица черен пипер, супена лъжица оцет.

Начин на приготвяне.

Измитият шаран се разрязва на две, разтваря се и се слага в намазана с олио тава с гърба надолу. Яйцата се разбиват с киселото мляко, след което се прибавят брашното, олиото и подправките. Рибата се залива с тази смес и се запича в умерена фурна до светлокафяво. След като се извади от фурната, се залива със смес от счукания чесън и оцета. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.


За баш именици

Продукти за до 6 порции: голям шаран, 4 глави кромид лук, 100 мл олио, 3 филии бял хляб (без кората), супена лъжица доматено пюре, 5-6 зърна черен пипер, дафинов лист, 20-25 броя стафиди, 50 г нарязани на дребно орехи, резени лимон.

Начин на приготвяне.

Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите, измива се хубаво в студена вода. След това се подсушава и се посолява отвън и отвътре. Оставя се да отлежи 30 минути. Стафидите се накисват в студена вода. В това време лукът се нарязва на филийки и се задушава до омекване в дълбок тиган. Прибавя се нарязаният на кубчета хляб и се отново се задушава за 5-6 минути. Тиганът се сваля от котлона и се добавят отцедените стафиди, орехите, парченца лимон, дафиновият лист, доматеното пюре и зърната черен пипер. Пълнежът се разбърква добре. Огнеупорна тава се намазва с олио и в центъра се поставя шаранът. Пълни се с една трета от пълнежа и отворът се зашива - или се закрепва с клечки за зъби. Останалият пълнеж се разпределя под и около рибата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, покрит с фолио - за 30-40 минути. После фолиото се маха и се запича още 10-15 минути. Пълненият Никулденски шаран се поднася топъл.


Зелник

Продукти за 6 порции: шаран, средно голяма кисела зелка, половин чаена чаша гореща вода, чаена чаша олио, сол, смлян черен пипер, 60 мл топла вода, лимонов сок, бадеми. Начин на приготвяне. Изчистеният и измит шаран се посолява леко. Натрива се с черен пипер и лимонов сок. Оставя се да "почине", докато се приготвя зелето. Зелката се нарязва на тънки ивички. Запържва се в по-голямата част от олиото. Когато зелката омекне, се налива 1/2 ч. ч. гореща вода. Задушава се на тих огън, докато остане на "масло". Зелето за рецептата се изсипва в огнеупорна тава и се поръсва с черен пипер.

Отгоре се поставя шаранът и се полива с останалото олио (по желание може да се поръси с нарязани на люспи бадеми). В тавата се сипва 60 мл топла вода. Фурната се загрява на 180-200 градуса. Зелникът с шаран се пече 30-40 минути.


Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
Валутите:
1.66567 2.2346
Времето във Варна
Температура:
08°
Влажност: 66 %
Вятър: 7.6 км/ч, С
Атм. налягане: 1017 hPa

София -1°
Пловдив 02°
Бургас 07°
Г. Оряховица 01°
В РУБРИКАТА
8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Прочетена:   908

Есенен гювеч

Прочетена:   96

Как да изберем агне за празника

Прочетена:   37400

Нарът - еликсирът на Мароко

Прочетена:   6824

Великденски заек "на градус"

Прочетена:   14127

Топ 7+1 храни в менюто за месец април

Прочетена:   1545

Постни манджи - за душата и тялото

Прочетена:   7281

Негово величество Шаранът

Прочетена:   6271

Летни супи за отскок

Прочетена:   7194

Менюто през лятото

Прочетена:   3623

АРХИВ  Архив новини
 

Copyright © 1998-2017  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Уникални посещения: - Днес 623 - Вчера 711 - Общо 34663707 за 6945 дни - Средно дневно 4992 -  Рекорд 6005 на 08.03.2010 (23:57)