Варненскят портал

Четвъртък, 18 Април 2024
 

   

Кулинария


Менюто през лятото

27-07-2014  |   Източник:  
Менюто през лятото Какво е препоръчително да консумираме в горещото време

Отдавна е известно, че всеки годишен сезон предполага и промени в основните храни, които употребяваме.
Така например, в топлото време отпада необходимостта от затопляне на организма. Сърцето и кръвоносните съдове работят по-усилено, тъй като знойният въздух и активните слънчеви ултравиолетови лъчи не са сред най-полезните фактори за здравето ни.
Човек се поти силно. Затова употребата на достатъчно (не по-малко от 2л. дневно) течности е задължително.
Плодове и зеленчуци могат да се ядат в неограничено количество, но мазната и тежка храна трябва да се ограничи. Тя е сериозно натоварване и за стомашно-чревния тракт, и за сърцето.

Какво препоръчват диетолозите за летния сезон

Студени супи
Заменете месните супи със супи от спанак, коприва, лапад. Не забравяйте да ги подправите с копър, магданоз и няколко лъжици кисело мляко. Студените супи, минералната вода, кисело-млечните напитки, пресните сокове и зеленчуковите отвари утоляват жаждата и съдържат полезни вещества и минерали, в това число белтъчини и калций.

Гарнитури и салати
Опитайте се да сведете до минимум топлинната обработка на плодовете и зеленчуците. Забравете за мазните подправки като майонеза и сметана. Към салатите добавяйте само растителни масла и лимонов сок. Съчетанието на пресни плодове и зеленчуци със захар или сол способства за намаляване на съдържащите се в тях полезни вещества, затова най-добре консумирайте плодовете и зеленчуците просто добре измити.

Топли ястия
Рибата е фаворит в лятното меню. Тя е богата на мастноразтворими киселини, от нея не се пълнее.
Друга алтернатива са различните морски продукти, които съдържат йод, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини А, В, Е, и D. Морските продукти се усвояват от организма много по-добре и леко, отколкото месото, а и почти не съдържат въглехидрати.
Това не означава, че трябва напълно да се откажете от месото през лятото. Избирайте говеждо или телешко месо без мазнини, но избягвайте да го приготвяте на скара. Много по-лесно вашият организъм, особено ако все още не е укрепнал след зимно-пролетната авитаминоза, ще усвои вареното или задушено месо.


Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
6 полезни семена, които да включите в менюто си

Прочетена:   5474

Супа топчета

Прочетена:   6410

4 перфектни рецепти за домашна лютеница

Прочетена:   2458

Най-лесната рецепта за зимнина от домати е ето ТАЗИ.

Прочетена:   19061

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Прочетена:   81719

Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   19859

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   2585

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   5154

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   3031

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   4154

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 346 - Вчера 403 - Общо 6323190 за 9470 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)