Понеделник, 11 Декември 2017
Православен календар

   

Кулинария


Баници и питки за празнични дни

20-12-2013  |   Източник:  в-к Стандарт
Баници и питки за празнични дни Могат да ни "отсрамят" при всякакви поводи
Празниците в края на годината и през месец януари са чудесен момент да се развихрим в кухнята. Традиционните български баници и питки могат да ни "отсрамят" при всякакви поводи. Нашите рецепти са събрани от различни краища на страната, за разнообразие имаме и вносни - от Гърция.

Тракийска
Продукти:
500 г брашно, 200 г булгур, 150 г натрошено сирене, 4 яйца, 1 ч. ч. олио, 30 г масло, 1 ч. л. сол.

Приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, солта и вода. Разточва се на тънки кори за баница / може да се ползват и готови кори /. Булгурът се сварява добре и се смесва с разбитите яйца и сиренето. В намазнена тава се подрежда ред кора, която се ръси с олио, ред плънка и ред кора, която се поръсва с разтопено масло. Процедурата се повтаря до последната кора, която се намазва с разбит жълтък. Баницата се слага да се пече в умерена фурна, докато получи златист цвят.

От Осмар, Шуменско
Селото е прочуто не само с осмарския пелин, но и с баницата си. Тя си прилича с русенската, но тук се ползват готови кори, които се слагат в тавата, нагънати като розички. Отгоре се ръсят с натрошено сирене и тук-там се пускат парченца масло. Разбиват се 5 яйца с 1 кофичка кисело мляко и 1/2 чаша олио. Тази заливка се ръси  върху корите и тавата се разтръсква, за  да попадне навсякъде. Пече се в гореща фурна.

Русенска
Продукти:
750 г брашно, 3 с. л. олио, 1 ч. л. оцет, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 1/2 чаша вода, щипка сол. За плънката: 400 г сирене, 1 л прясно мляко, 8 яйца.

Приготвяне:
Тестото се омесва и се разделя на 6 топчици. Всяка се разточва на кора и се оставя да съхне около 30 минути. Сиренето се натрошава и с него се ръси щедро всяка кора. Една от тях  се надипля като хармоника и се слага в средата на тавата, после се навива на колело. Последователно около нея се навиват останалите надиплени кори, докато се напълни тавата.  Баницата се пече до зачервяване. Върху нея се изсипва сместа от студено мляко, в което са разбити яйцата, и отново се запича на умерена фурна.


Топрецепти

Северняшка погача

Продукти: 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. сол, 1 пакетче масло.
Приготвяне: Млякото с разбърканата в него сода се прибавя към брашното. Слагат се също яйцата, олиото и солта. Меси се гладко тесто с помощта на малко вода от изплакнатата кофичка с мляко. Омесва се много добре и тестото се удря силно няколко пъти върху набрашнена повърхност, после се слага в намазнена тава. Отгоре се нарежда нарязаното на бучици масло. Питката се оставя на топло около 30 минути, после се слага да се пече в предварително загрята фурна, докато придобие златист цвят. Поднася се топла, поръсена с шарена сол.

Медена
Продукти: 1 кило брашно, 1/4 от кубче прясна мая, 150 мл прясно мляко, 20 г масло, 1 ч. л. сол, 200 г мед.
Приготвяне: Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Маята се втечнява с хладкото мляко, слага се солта и заедно с малко вода се сипва при брашното. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. После се разстила в намазана с масло тавичка, набожда се с вилица и се оставя да втаса още веднъж. Пече се в умерена фурна до готовност. Още топла, питката се намазва с меда.

Гръцки вкуснотии

С кайма
Продукти: 350 г кори, 900 г кайма, 2 ч. ч. прясно мляко, 5 яйца, 1 ч. ч. сирене, 1/2 чаша масло, 2 стръка пресен лук, 2 сухара, 450 г домати, магданоз, канела, черен пипер, сол.
Приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва в масло, добавя се каймата, обелените и настъргани домати, ситно нарязаният магданоз, канелата, черният пипер и солта. Всичко се задушава на бавен огън до оставяне на мазнина. Междувременно сухарът се поставя в съд с прясно мляко и след като се напои, се прави на каша, която се прибавя към каймата. Накрая се слагат разбитите яйца и натрошеното сирене и целият пълнеж се разбърква много добре. Тава за печене се намазва с разтопено масло и част от корите се нареждат, като се покриват с плънка и се ръсят с разтопено масло. Така се редуват, а най-отгоре се слагат две кори, поръсени с масло и малко вода. Баницата се пече на умерена фурна 30-40 минути. Оставя се да поизстине и се поднася, нарязана на квадрати.

С агнешко месо
Продукти: 350 г кори, 1 кг агнешки бут, 150 г сирене, 1/2 ч. ч. масло, 1 чаша маргарин, 1 глава лук, 1 с. л. доматено пюре, магданоз, 4 яйца, 2 скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.
Приготвяне: Агнешкият бут сде нарязва на дребни парчета и се запържва в масло заедно със ситно нарязания лук. Прибавя се разреденото с вода доматено пюре, счуканият чесън, магданозът, джодженът, черният пипер, солта и се оставя на тих огън около половин час. Сваля се от котлона, прибавят се натрошеното сирене и разбитите яйца и се разбърква добре. Тавата се намазва с разтопено масло. В нея се поставят 2  кори, които се мажат с маргарин и се слага от плънката. Отново се редят 2 кори и плънка, а най-отгоре - също 2 кори, намазани с масло и малко вода. Баницата се пече в умерена фурна 1 час. Оставя се да поизстине и се поднася, нарязана на парчета.

Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
Валутите:
1.66567 2.2346
Времето във Варна
Температура:
07°
Влажност: 71 %
Вятър: 0 км/ч, С
Атм. налягане: 1017 hPa

София 00°
Пловдив 01°
Бургас 07°
Г. Оряховица -1°
В РУБРИКАТА
8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Прочетена:   908

Есенен гювеч

Прочетена:   96

Как да изберем агне за празника

Прочетена:   37400

Нарът - еликсирът на Мароко

Прочетена:   6824

Великденски заек "на градус"

Прочетена:   14127

Топ 7+1 храни в менюто за месец април

Прочетена:   1546

Постни манджи - за душата и тялото

Прочетена:   7281

Негово величество Шаранът

Прочетена:   6271

Летни супи за отскок

Прочетена:   7194

Менюто през лятото

Прочетена:   3623

АРХИВ  Архив новини
 

Copyright © 1998-2017  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Уникални посещения: - Днес 626 - Вчера 711 - Общо 34663710 за 6945 дни - Средно дневно 4992 -  Рекорд 6005 на 08.03.2010 (23:57)