Четвъртък, 24 Август 2017
 
   
     
 

ХЕРБАЛАЙФ   HERBALIFE

Програмата за клетъчно хранене на Herbalife - отслабване, напълняване без гладуване

Кулинария


Баници и питки за празнични дни
Баници и питки за празнични дни Могат да ни "отсрамят" при всякакви поводи

20-12-2013
Празниците в края на годината и през месец януари са чудесен момент да се развихрим в кухнята. Традиционните български баници и питки могат да ни "отсрамят" при всякакви поводи. Нашите рецепти са събрани от различни краища на страната, за разнообразие имаме и вносни - от Гърция.

Тракийска
Продукти:
500 г брашно, 200 г булгур, 150 г натрошено сирене, 4 яйца, 1 ч. ч. олио, 30 г масло, 1 ч. л. сол.

Приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, солта и вода. Разточва се на тънки кори за баница / може да се ползват и готови кори /. Булгурът се сварява добре и се смесва с разбитите яйца и сиренето. В намазнена тава се подрежда ред кора, която се ръси с олио, ред плънка и ред кора, която се поръсва с разтопено масло. Процедурата се повтаря до последната кора, която се намазва с разбит жълтък. Баницата се слага да се пече в умерена фурна, докато получи златист цвят.

От Осмар, Шуменско
Селото е прочуто не само с осмарския пелин, но и с баницата си. Тя си прилича с русенската, но тук се ползват готови кори, които се слагат в тавата, нагънати като розички. Отгоре се ръсят с натрошено сирене и тук-там се пускат парченца масло. Разбиват се 5 яйца с 1 кофичка кисело мляко и 1/2 чаша олио. Тази заливка се ръси  върху корите и тавата се разтръсква, за  да попадне навсякъде. Пече се в гореща фурна.

Русенска
Продукти:
750 г брашно, 3 с. л. олио, 1 ч. л. оцет, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 1/2 чаша вода, щипка сол. За плънката: 400 г сирене, 1 л прясно мляко, 8 яйца.

Приготвяне:
Тестото се омесва и се разделя на 6 топчици. Всяка се разточва на кора и се оставя да съхне около 30 минути. Сиренето се натрошава и с него се ръси щедро всяка кора. Една от тях  се надипля като хармоника и се слага в средата на тавата, после се навива на колело. Последователно около нея се навиват останалите надиплени кори, докато се напълни тавата.  Баницата се пече до зачервяване. Върху нея се изсипва сместа от студено мляко, в което са разбити яйцата, и отново се запича на умерена фурна.


Топрецепти

Северняшка погача

Продукти: 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. сол, 1 пакетче масло.
Приготвяне: Млякото с разбърканата в него сода се прибавя към брашното. Слагат се също яйцата, олиото и солта. Меси се гладко тесто с помощта на малко вода от изплакнатата кофичка с мляко. Омесва се много добре и тестото се удря силно няколко пъти върху набрашнена повърхност, после се слага в намазнена тава. Отгоре се нарежда нарязаното на бучици масло. Питката се оставя на топло около 30 минути, после се слага да се пече в предварително загрята фурна, докато придобие златист цвят. Поднася се топла, поръсена с шарена сол.

Медена
Продукти: 1 кило брашно, 1/4 от кубче прясна мая, 150 мл прясно мляко, 20 г масло, 1 ч. л. сол, 200 г мед.
Приготвяне: Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Маята се втечнява с хладкото мляко, слага се солта и заедно с малко вода се сипва при брашното. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. После се разстила в намазана с масло тавичка, набожда се с вилица и се оставя да втаса още веднъж. Пече се в умерена фурна до готовност. Още топла, питката се намазва с меда.

Гръцки вкуснотии

С кайма
Продукти: 350 г кори, 900 г кайма, 2 ч. ч. прясно мляко, 5 яйца, 1 ч. ч. сирене, 1/2 чаша масло, 2 стръка пресен лук, 2 сухара, 450 г домати, магданоз, канела, черен пипер, сол.
Приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва в масло, добавя се каймата, обелените и настъргани домати, ситно нарязаният магданоз, канелата, черният пипер и солта. Всичко се задушава на бавен огън до оставяне на мазнина. Междувременно сухарът се поставя в съд с прясно мляко и след като се напои, се прави на каша, която се прибавя към каймата. Накрая се слагат разбитите яйца и натрошеното сирене и целият пълнеж се разбърква много добре. Тава за печене се намазва с разтопено масло и част от корите се нареждат, като се покриват с плънка и се ръсят с разтопено масло. Така се редуват, а най-отгоре се слагат две кори, поръсени с масло и малко вода. Баницата се пече на умерена фурна 30-40 минути. Оставя се да поизстине и се поднася, нарязана на квадрати.

С агнешко месо
Продукти: 350 г кори, 1 кг агнешки бут, 150 г сирене, 1/2 ч. ч. масло, 1 чаша маргарин, 1 глава лук, 1 с. л. доматено пюре, магданоз, 4 яйца, 2 скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.
Приготвяне: Агнешкият бут сде нарязва на дребни парчета и се запържва в масло заедно със ситно нарязания лук. Прибавя се разреденото с вода доматено пюре, счуканият чесън, магданозът, джодженът, черният пипер, солта и се оставя на тих огън около половин час. Сваля се от котлона, прибавят се натрошеното сирене и разбитите яйца и се разбърква добре. Тавата се намазва с разтопено масло. В нея се поставят 2  кори, които се мажат с маргарин и се слага от плънката. Отново се редят 2 кори и плънка, а най-отгоре - също 2 кори, намазани с масло и малко вода. Баницата се пече в умерена фурна 1 час. Оставя се да поизстине и се поднася, нарязана на парчета.

Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com

 

 

В рубриката

Как да изберем агне за празника

прочетена:   31721



Нарът - еликсирът на Мароко

прочетена:   6722



Великденски заек "на градус"

прочетена:   14037



Топ 7+1 храни в менюто за месец април

прочетена:   1439



Постни манджи - за душата и тялото

прочетена:   7151



Негово величество Шаранът

прочетена:   6161



Летни супи за отскок

прочетена:   7103



Менюто през лятото

прочетена:   3518



Коледни сладки

прочетена:   12365



Баници и питки за празнични дни

прочетена:   2657



АРХИВ  Архив новини
 
КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО
Здравословен начин за поддържане на оптимална физическа форма с продуктите на Herbalife

Best Rent A Car Bulgaria
Car rental in Varna, Bulgaria
ИНЕКС КОНСУЛТ
Лицензиран консултант. Строителен надзор. Оценка на инвестиционните проекти.

Д-р Мария Михайлова
Специалист по очни болести

Пластична и естетична хирургия на лицето. Пластични и реконструктивни операции около очите (клепачи, слъзни пътища, орбита). Блефаропластика. Орбитна хирургия и протези. Корекция на торбички под очите. Птоза.
Академик Вера МУТАФЧИЕВА
Биография, библиография, интервюта, отзиви

 
 

 
За контакти:office@ida.bg Условия за реклама HERBALIFE Изработване на уеб страници

Copyright © 1998-2009 Studio IDA All rights reserved.