Спецовете съветват в края на есента и началото на зимата да не заменяме плодовете и зеленчуците с компоти и туршии, а да наблегнем на тези, които са на пазара - зеле, репи, кестени, тиква, райски ябълки, портокали, мандарини... Менюто не може също без гъсти и хранителни супи, бульони и, разбира се, месо, риба, мляко, които дават енергия и сила.
Есенна салата Продукти: 500 г картофи, 2 яйца, 1 краставица, 1 чушка, 5 печени чушки, 200 г царевица (може от консерва), 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. оцет, 1 ч. л. зехтин, 100 г майонеза, 100 г кисело мляко, 100 г кетчуп, 2 с. л. соев сос. Приготвяне: Картофите и яйцата се сваряват и обелват. Оставят се да поизстинат. Чушките, лукът и краставицата се режат на ситно и се разбъркват с царевицата, а чесънът се смачква. Майонезата, киселото мляко и кетчупът се смесват и подправят със зехтина, солта, оцета и соевия сос. Зеленчуците, нарязаните яйца и картофи се слагат в дълбока купа и се заливат с майонезения сос. Разбъркват се и се поднасят.
Швейцарска ечемичена Продукти: 1 глава лук, половин глава целина, 1 морков, 200 г ечемик, 200 г пушен бекон, 200 г пушена шунка, 2 с. л. олио, 1 дафинов лист, 2 л пилешки бульон, 200 г течна сметана, 1 жълтък, магданоз, сол. Приготвяне: Ечемикът се накисва във вода от вечерта. Лукът, целината и морковите се запържват в олиото, добавят се беконът и шунката и също леко се запържват. Слага се и ечемикът, излива се бульонът, ако е необходимо, се сипва малко вода от време на време. Пускаме дафиновия лист, а накрая подправяме със сол, ако е нужно. Супата се застройва със сметаната и жълтъка и се поднася поръсена със ситно нарязан пресен магданоз.
Френска лучена супа Тази супа е истинска класика и е особено любима на французите през студените месеци. В зехтин и масло се задушава до получаването на златисто-кафяв цвят повечко лук (количеството зависи от това за колко души се приготвя супата). Добавят се няколко скилидки смачкан чесън, 1 с. л. брашно, черен пипер на вкус. Сместа се разрежда с пилешки бульон и, ако трябва, се посолява. На дъното на огнеупорни купички се подреждат по 3-4 препечени във фурната филийки от франзела и настъргано сирене грюер и ементал. Върху тях с черпак се излива лучената смес. Най-отгоре се слага обилно количество настъргано сирене, което "запечатва" порцията. Купичките се пъхат във фурната за 25-30 минути на 220 градуса.
Зимен заек Продукти: 1 заек, парче свинско месо, 300 г гъби, 300 г моркови, 3 глави лук, 100 г стафиди, 100 г орехи, 10 маслини, 1 ч. ч. бяло вино, 1 дафинов лист, 1 глава чесън, 1 ч. л. черен пипер, бахар, 2 с. л. олио. Приготвяне: Измитият заек се осолява и се намазва с масло. Зеленчуците се режат на едри парчета, а свинското - на хапки като за шишчета. Орехите се натрошават на четвъртинки. Всички продукти се разбъркват. Добавят се стафидите, маслините и целите скилидки чесън, черният пипер, бахарът, както и мазнината. Разбърква се и с тази плънка се пълни заекът, а отворът се зашива. Заекът се поставя в намазнена тава и се полива с виното. Покрива се с алуминиево фолио и се оставя да се пече час и половина на силна фурна. Когато стане готово, фолиото се маха и ястието се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.
Пуйка плакия Продукти: 1 кг пуешко, 2 моркова, половин глава целина, 6 глави лук, 6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 15 зърна черен пипер, 6 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 100 мл бяло вино, 4 домата, 1 ч. л. сол. Приготвяне: Месото се реже на порции и се оставя да заври в подсолена вода. Зеленчуците се нарязват и се прибавят при пуешкото. Слагат се също черният пипер и дафиновият лист. Разбърква се леко и се сипва мазнината. Ястието се оставя да къкри на тих огън, докато месото омекне. Когато е вече готово, всичко се прехвърля в подходяща по размери тава. Прибавя се размитото с вино брашно. Накрая доматите се режат на филийки и с тях се покрива плакията. Пече се на умерена фурна половин час.
Нели Аспарухова |