Варненскят портал

Петък, 19 Април 2024
 

   

Страната


Чушкопекът стана на 40 години

14-09-2014  |   Източник:  в-к Стандарт
Чушкопекът стана на 40 години Разработват нов от типа "Смарт"
Ароматът на печени чушки отново се е плъзнал в междублоковото пространство и никой не може да го спре. Пред него отстъпва дори и ароматната скара с кебапчета, която обикновено се разнася най-вече преди избори. Сега обаче е криза и скари с мръвки няма, въпреки че предизборната кампания вече е набрала сила. Пред червената капия обаче всички са равни. И бедни, и богати се редят в петък на пазара на опашка за капия. Чувалите се товарят и в мерцедеси, и в лади. От там поемат към буркани и фризери. Не е тайна, че чушката става по-вкусна, когато е изпечена, потопена в зехтин, оцет и малко чесън. Рецепти в интернет колкото поискаш, стига да имаш домашен компютър. Това не е проблем, защото отдавна всеки си е купил смартфон, лаптоп или таблет. По същия начин преди години всеки си беше купил и чушкопек, без да подозира, че след 20-30 години ще сваля рецепти за салати с печена капия от интернет.
Вече 40 години едно от най-сполучливите изобретения - чушкопекът, е пръв приятел на човека, когато дойде есен. Изобретението на ХХ век тези дни закръгли достойния юбилей. И до ден днешен се водят спорове кой го е изобретил първи и кой го е усъвършенствал. Един от претендентите за авторство е бил инженер Николай Пиперков от Велико Търново.

Историята на чушкопека започнала през един от хладните, но приятни септемврийски дни на 1974 година.
Началото било поставено в гараж стар и добре оборудван като работилница - на улица "Балванска битка" в старата столица. Улицата вече се казва "Освобождение" и по нея продължава да се носи аромат на печени чушки. И досега обаче уредът е без аналог, а родни имигранти го търсят, за да го изнасят зад граница. Това е един от малкото уреди от соцвремето, които можеха да се купят без връзки и рушвети. На пръв поглед не е нищо особено, но има тайни, които могат да бъдат разгадани само от вещи електротехници. Дълги години е правен в промкомбината на старата столица, който впоследствие става общинска фирма "Десислава". Тук е създадена и прочутата печка "Диана". Мълвата сред отдавна пенсионираните работници твърди, че чушкопекът е бил създаден точно тук във Велико Търново, но по-късно, за да го узаконят, му правят чертежи и схеми в София. Бившите работници сега си спомнят, че чудото за печене на чушки за пръв път е било направено от инженер Николай Пиперков. За неговите способности и сега се говори в местната фирма "Вакуумтерм". "Първо видял лош прототип в Чехия. Вероятно оттам му е дошла идеята, но уредът му се получи", разказа Цонка Пиперкова, съпругата на инженера, който вече не е между живите.

"Имаше огромен интерес. Правеха се десетки опити, преди да стигнат до сполучливото изделие, което можело да пече чушки с килограми и да не изгори нито една. Много важно било да се намери и подходящ нагревател, който може да издържи на нагряване, докато се изпекат няколко чувала с капия. В цеха си спомнят, че дори имало списъци с чакащи да получат чушкопек. Идваха гърци, сърби, македонци да го търсят и питат за чертежите. Едва насмогвахме да го правим в промкомбината. Цяла България се снабдяваше от Търново", разказват пенсионираните шлосери. Един от майсторите се казвал Дочо, работилничката му била в един гараж на улица "Балванска битка". Със сина си направили керамичното тяло и корпуса на първите чушкопеци. Масово производство на знаменития чушкопек започнало в началото на 1975 г., но се появили първите проблеми, тъй като реотаните изгаряли много бързо. Керамичното тяло било недоизкусурено, а глината - смляна едро. Така кварцовият пясък в нея отделял кислород при нагряване и разтапял металните реотанчета. Проблемът бил игнориран много бързо, след като изобретателите започнали да използват много по-фина глина. Само за няколко месеца уредът добива изключителна популярност. Първоначално цената му била 12 лева, а впоследствие се появили двойни и тройни чушкопеци за по 17-20 лева.

Сега, след 40 години употреба, чушкопекът вече е известен и далеч зад границите на България. На фона на дигиталните технологии ламариненото чудо плаши чужденците, но и те вече са свикнали с него. С чушкарници първи се запасили английските заселници в балканските махали. Преди да дойдат тук, те били виждали печена капия само в консерва от хипермаркет. Сега като усетили аромата от комшиите, решили и те да станат истински европейци с домашен чушкопек.

От няколко месеца екип от електроинженери на свободна практика в старата столица работи по чертежите и пробите на нов, по-съвременен вариант на чушкопек. Майсторите дори се шегуват, че щели да го нарекат "Смарт-чушкопек".

Иван Иванов

Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com


ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
АПИ предупреждава: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Прочетена:   4921

Имотният балон се пука. Обрат с цените

Прочетена:   11477

МЗ препоръча различни междучасия и начало на часовете за учениците

Прочетена:   23889

Накъде отива времето? Синоптиците с необикновена прогноза

Прочетена:   1091

Идва ли есента? Къде започват аномалиите

Прочетена:   534

Лудо време в петък - някъде сняг, другаде 20°

Прочетена:   93112

Две глупави грешки, които могат да ви оставят без климатик през лятото

Прочетена:   30934

Великобритания се отвори за 59 страни, но не и за България

Прочетена:   2402

Плаж Болата

Прочетена:   86764

Как да се справим с финансовите си проблеми, ако заплатата закъснява?

Прочетена:   26585

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 449 - Вчера 425 - Общо 6323718 за 9471 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)